Luni, la orele prânzului se va reuni Parlamentul Republicii Moldova pentru a supune la vot cei 18 membrii ai viitorului guvern. Va fi o sesiune specială care vizează noul guvern condus de premierul Ion Sturza.
Radio Chişinău a transmis că viitorul cabinet condus de Sturza doreşte candidarea ţării Republica Moldova la statutul de membră UE şi deasemenea o colaborare care să dea randament cu Direcția Națională Anticorupție din România. Viitorul guvern, care va avea 18 membri, condus de Ion Sturza, îşi propune să beneficieze de sprijin extern, prin urmare se urmăreşte negocierea unui acord cu FMI.
Alte propuneri şi scopuri care vizează schimbările ce se prevăd prin noua conducere, conform comunicatului emis de Radio Chişinău: diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate, crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, reformarea fiscalităţii cu alte cuvinte. La baza formării echipei cabinetului Sturza au stat trei principii, potrivit premierului Ion Sturza: patriotism, integritate și profesionalism. Pentru Republica Moldova a fost o premieră modul în care s-a format echipa, şi anume fără participarea partidelor politice.
Precedentul guvern, condus de Valeriu Streleț, premierul liberal-democrat, a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură la data de 29 octombrie 2015. Conform Agerpres, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti este obligat să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate dacă noul guvern nu este votat până la 29 ianuarie.
Membrii viitorului cabinet Sturza au semnat şi o declaraţie pe proprie răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate, conform aceleiaşi surse. "Semnarea declarației de integritate, al cărei text a fost elaborat de reprezentanții societății civile, nu este o invenție ci o practică internațională care va spori responsabilitatea guvernării" a declarat premierul Ion Sturza.
Momentan noul guvern întâmpină dificultăţi deoarece se poate baza doar pe ceva mai mult de 30 de voturi, insuficiente pentru votul de investitură. Socialiştii au anunţat că doresc să opteze pentru dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate şi că nu vor fi prezenţi la şedinţa specială de luni.
Sursa: agerpres