Home Externe Parlamentul danez aprobă confiscarea bunurilor refugiaților

Parlamentul danez aprobă confiscarea bunurilor refugiaților

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

În Danemarca, Parlamentul a aprobat un proiect de lege ce permite poliției să controleze și să confiște bunurile celor care cer azil.

Danemarca a devenit următoarea țară din Europa, după Elveția și zona de sud a Germaniei, care să oblige refugiații să predea statului gazdă bunurile și posesiile personale. Măsura face parte din ultimele tactici prin care se încearcă stoparea valului de imigranți cu care se confruntă Europa.

Parlamentul danez a votat marți un proiect legislativ ce permite forțelor de ordine să controleze persoanele ce sosesc în țară cu scopul de a cere azil politic, și să confiște orice obiecte non-esențiale cu o valoare de peste 1000£ și care nu au o valoarea sentimentală pentru posesor.

Guvernul danez de centru dreapta a declarat că masura are ca scop acoperirea cheltuielilor statului cu persoanele imigrante, și că la același tratament sunt supuși și cetățenii danezi ce primesc ajutor social.

Cu toate acestea Națiunile Unite a calificat această masură ca fiind îngrijorătoare și regretabilă, iar partidele de opoziție au numit-o „oribilă din punct de vedere moral”. Profesorul Klaus Petersen, expert în legislația în cauză, a precizat că, cu excepția unor cazuri rare, poliția nu are dreptul să percheziționeze beneficiarii de ajutor social, pentru a vedea dacă aceștia și-au folosit toate resursele până să apeleze la ajutorul statului. Și oricum aceștia nu sunt obligați să predea statului bunurile personale, precum sunt acum obligați refugiații.

Organizațiile pentru drepturile omului au criticat și ei legile, și pentru faptul că nu mai permit refugiaților să aplice pentru reîntregirea familiilor pentru o perioadă de trei ani, și nu oferă protecție refugiaților din Siria decât pentru durata unui singur an.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului danez a declarat cotidianului britanic, The Guardian că este ridicol ca noua lege să fie comparată cu tratamentul evreilor în timpul Holocaustului, „noi doar aplicăm aceleași reguli ce se aplică tuturor cetățenilor danezi ce doresc să primească ajutor financiar din partea guvernului Danemarcei”, a subliniat aceasta.

Oponenții acestei legislații au declarat în schimb că legea nu este morală. Pernille Skipper, membru în parlamentul danez și liderul partidului de stânga Enhedslisten a declarat că „din punct de vedere moral este un mod oribil de a trata niște oameni ce fug de crime în masă, război sau violuri. Ei fug de război și cum îi tratăm noi? Le luăm bijuteriile?”.

Danemarca a acceptat aproape 20, 000 de refugiația pe teritoriul său anul trecut – 2% din totalul celor ce au ajuns în Europa în 2015.

Sursa: The Guardian.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More