Externe

Organizația Națiunilor Unite condamnă acțiunile Chinei

   Organizația Națiunilor Unite condamnă acțiunile Chinei în ceea ce privește torturarea prizonierilor din închisori.

   China are o lungă istorie legată de metodele folosite pentru a tortura prizonierii din închisorile sale, iar Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului s-a autosesizat în repetate rânduri, dar problema nu a fost încă soluționată.

   Un articol realizat de Human Rights Watch arată că tortura a ajuns o rutină în inchisorile chineze, iar organele competente ignoră în mod deliberat legile concepute cu scopul de a interzice prezentarea în fața instanței a probelor și a mărturiilor obținute prin maltratarea prizonierilor. Organizația a intervievat familiile a patru deținuți care au murit în timpul detenției. Acestora li s-a refuzat atât dreptul de a vedea filmările complete surprinse de camerele de supraveghere, cât și să se efectueze autopsia celor morți. Deși urmele abuzului fizic erau evidente, poliția a declarat că decesele au survenit din cauze naturale.

   Printre procedeele folosite se numără și următoarele: electrocutarea prizonierilor, încătușarea acestora în poziții dureroase, suspendarea de încheieturi timp de câteva ore, privarea de somn, apă și mâncare, bătaia folosind diverse obiecte contondente, folosirea substanțelor pe bază de chilli cu scopul de a irita zonele sensibile, inducerea hipotermiei: "Tortura folosită ca metodă de extragere a informațiilor a devenit o lege nescrisă și este folosită la ordinea zilei" a declarat un fost ofițer de poliție din provincia Heilongjiang.

   Problema a revenit acum în atenția oficialilor, Organizația Națiunilor Unite autosesizându-se și cerând Chinei să pună capăt utilizării metodelor de tortură și să închidă toate închisorile secrete. Comitetul ONU a emis raportul după două zile de audieri a unei delegații guvernamentale chineze, prin acesta solicitându-se Beijing-ului ca în decurs de un an să comunice progresele în ceea ce privește implementarea punctelor cheie ale Convenției ONU împotriva Torturii: "Comitetul este foarte îngrijorat în ceea ce privește numeroasele rapoarte care dovedesc că atât cruzimea, cât și relele tratamente sunt încă adânc înrădăcinate în sistemul de justiție penală care se bazează mult prea mult pe confesiuni ca temei ale unor condamnări". Răspunsul oficialilor chinezi nu s-a lăsat așteptat, aceștia declarând că tortura a fost interzisă încă din 2008 când a avut loc reuniunea precedentă a comisiei. Totodată s-a negat și existența unor închisori secrete.

   Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a declarat azi că "în ultimii ani China a promovat statul de drept, că a depus eforturi în ceea ce privește asigurarea respectării legilor și că s-a opus folosirii mijloacelor de tortură".

 

SURSA: bbc.com

   

To Top
Loading..