Home STIRI ACTUALITATE Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu va face 8 ani de închisoare pentru dosarul FNI

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu va face 8 ani de închisoare pentru dosarul FNI

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Marți, omul de afaceri a fost definitiv condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani în dosarul prăbușirii FNI. Decizia judecătorilor este definitivă. Vântu se află în închisoare deja, executând o pedeapsă primită în alt dosar.

Infracțiunile de care a fost găsit vinovat Sorin Ovidiu Vântu sunt: spălare de bani și instigare la delapidare în dosarul prăbușirii Fondului Național de Investiții. La data de 24 septembrie 2012, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție l-au trimis în judecată. Probele au arătat că omul de afaceri l-a determinat cu intenție pe complicele său Nicolae Popa (care avea funcțiile de președinte-director general la SC Gelsor SA și director executiv la SC SOV Invest SA), să delapideze din patrimoniul FNI sumele de 112.289.316.546 lei și diferența de 25.114.313.560 lei.

Parchetul a demonstrat că Vântu a tăinuit până în aprilie 2013 sumele de bani delapidate de Popa și l-a favorizat apoi, deși știa că acesta fusese condamnat la închisoare; potrivit Agerpres.

"Analiza coroborată a probelor demonstrează însă că inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a cunoscut în permanență despre comiterea faptelor de delapidare de către condamnatul Popa Nicolae și a acționat cu intenție directă pentru a putea beneficia în mod concret de sumele de bani provenite din săvârșirea acestei infracțiuni, pentru ca apoi, prin multiple operațiuni economice și juridice, să ascundă banii astfel obținuți. De asemenea, probele administrate în cauză au relevat că Vîntu Sorin Ovidiu, după luna aprilie 2003 și până în prezent, cunoscând că suma de 23.572.104 lei, echivalentul a 6.765.234 USD la data prăbușirii Fondului Național de Investiții provine din săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune comise în frauda investitorilor la Fondul Național de Investiții, a dobândit, deținut și folosit bunuri imobile, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor prev. de art.23 alin.(1) lit.c) din Legea nr.656/2002, cu modificările și completările ulterioare” au arătat procurorii care s-au ocupat de caz.

Curtea de Apel București a mărit pedepsea inițială primită de Vântu în februarie 2015 la Tribunalul București de la șase ani și patru luni la opt ani. Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat definitiv marți la 8 ani de închisoare cu executare.

 

 

 

Sursa: agerpres, psnews.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More