Home STIRI ACTUALITATE Odată cu scăderea numărului pensionarii crește pensia medie

Odată cu scăderea numărului pensionarii crește pensia medie

by Tudor Irina
1 minute timp de citit

Anul trecut, numărul mediu de pensionari a fost de 5.257 milioane de persoane, acesta scăzând cu 49.000 de persoane față de anul precedent iar pensia medie lunară a fost de 948 de lei, aceasta fiind mai mare cu 6,3%, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Numărul pensionarilor din România a ajuns, anul trecut, la 5.257 de milioane, acesta fiind în scădere față de anul precedent, cu 49.000, iar pensia medie a crescut cu 6,3%, la suma de 948 de lei (211 euro), conform datelor publicate de INS.

Se pare că raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Acest raport a prezentat variații semnificative în profil teritorial, de la doar 5 pensionari la 10 salariați în capital și de la 17 la 10 în județul Teleorman.

Pensia medie de stat a fost de 931 de lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 53,3% (comparativ cu 57,8% în anul precedent).

Pensia medie a variat semnificativ în profil teritorial. Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară din numărul total de pensionari din țară. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89% în totalul celor de asigurări sociale.

Numărul total al celor care beneficiază de pensiile sociale minim garantate, în anul 2016, a fost de 566.600 de persoane, din care numărul de 459.400 din sistemul asigurărilor sociale de stat și 107.200 de persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori.

 

Sursa: economica.net

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More