Suntem constant informați să limităm utilizarea telefoanelor, calculatoarelor, tabletelor, de catre copil, pentru a preveni problemele comportamentale.
Dar cercetările noi avertizează că părinții sunt de vina si ei au aceasta dependenta de tehnologie. Datele culese de o echipa de doctori pediatri, au descoperit că mamele și tații care folosesc adesea tehnologia digitală au mai multe șanse să aibă copii cu probleme comportamentale.
Expertii sugereaza ca intreruperea jocurilor sau a timpului petrecut cu copiii, pentru a scrie un mesaj sau pentru a verifica Facebook-ul, ii pot face pe copii sa se simta respinsi si sa aiba un comportament deplasat, sa fie nervosi sau sa arunce cu lucruri.
Studiul facut de cercatatorii de la Universitatea din Michigan și Universitatea de Stat din Illinois a constatat că părinții care au fost distrați de dispozitive, au avut mai multe șanse de a avea copii cu accese de furie.
Chiar și o intrerupere scurta dintr-o conversație pentru a derula prin Instagram ar putea duce la comportamentul nedorit, a spus autorul senior Jenny Radesky.
Radsky, un expert în comportament și medic pediatru in Michigan, a adăugat: „Este posibil ca părinții copiilor cu dificultăți de comportament să aibă mai multe șanse să petreaca timp pe tableta, sau sa intrerupa discutiile pentru a scrie un mesaj”.
„Este foarte greu sa iti indrepti atentia catre toate informatiile importante si cele care atrag atentia din aceste dispozitive, cu informatii sociale si emotionale de la copiii nostri si sa le procesam ambele in mod eficient in acelasi timp”.
Studiul a analizat de câte ori un părinte a remarcat o întrerupere cauzată de tehnologie. Apoi a analizat comportamentul corespunzător al copilului în ultimele două luni. Aproape jumătate (48%) dintre părinți au spus că dispozitivele lor au întrerupt activitățile de trei sau mai multe ori pe zi. Douazeci si patru la suta (24%) au raportat ca s-a intamplat de doua ori, 17% au spus o data si 11% au spus ca aceste tipuri de intreruperi nu s-au intamplat niciodata.
Părinții s-au întrebat, de asemenea, dacă au crezut că folosesc prea mult telefoanele și că mamele au mai multe șanse să recunoască faptul că ar putea fi o problemă.
În medie, părinții cu copii cu vârste între 8 până la 18 ani petrec in medie nouă ore în fiecare zi, in fata telefonului sau tabletei, potrivit unui raport Common Sense Media din 2016.
O cincime dintre toți americanii au raportat că se află pe internet „aproape în mod constant”, adulții tineri reprezentând cel mai mare procent din această categorie.
Setarea telefonului ar putea avea, de asemenea, beneficii pentru adulți.
Sarah Schoppe-Sullivan, profesoară de Științe Umane și Psihologie de la Universitatea de Stat din Ohio, a constatat că Facebook este cel mai rău lucru pentru sănătatea mintală a noii mame.