Home STIRI ACTUALITATE O veche tradiție românească se practică din nou la Miercurea Ciuc. Șezătoare pentru Ziua Națională

O veche tradiție românească se practică din nou la Miercurea Ciuc. Șezătoare pentru Ziua Națională

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

O acțiune desfășurată în premieră pentru celebrarea Zilei Naționale, a avut loc la Miercurea Ciuc. Săptămânal, grupul ”Șezătoare Miercurea Ciuc” împreună cu alți iubitori ai tradițiilor populare, au lucrat cosând pe etamină insigne cu tricolorul. 

Românii care vor sărbători de 1 Decembrie la Miercurea Ciuc, vor avea ocazia să poarte pe piept insignele lucrate meșteșugit de către membrii ”Șezătoare Miercurea Ciuc” și fetițele din clubul de cusături de la Centrul Cultural Miron Cristea. Activitatea a fost coordonată de Alexandra Țifrea, o tânără care îndrăgește tradițiile. Conform relatării Agerpres, sursa care a realizat un reportaj despre șezătoare, atmosfera la aceste întâlniri de cusut a fost de sărbătoare. Fete și femei, de diferite vârste, alături de copile, au purtat costume populare românești din diferite regiuni ale țării. Ele au cusut tricolorul pe etamină și ca la șezătorile tradiționale, au cântat și au spus diverse povești.

Cea care a inițiat proiectul, Alexandra Țifrea, a declarat:”'Dorim să transmitem dragostea și respectul pentru simbolurile naționale, atât comunității cât și celor mici, care, cu degetele lor micuțe, cos simboluri în cele trei culori ale steagului și, astfel, cred că, peste ani, își vor aminti cu drag de primele însemne tricolore și de primele lor cusături. Și cred că acest fetițe, care astăzi cos în Șezătoarea Tricolorului, peste ani și ani, când vor fi femei, mame vor transmite și ele copiilor lor dragostea pentru tradiție, pentru credință și pentru tot ceea ce este frumos și românesc.”

La ”Șezătoare Miercurea Ciuc” tinerele care au dorit au avut ocazia să își coase o ie, cu prilejul Zilei Universale a Iei. La aceste întâlniri de șezătoare au fost cusute 800 de insigne cu tricolorul și câteva vor fi dăruite celor care participă la Ziua Națională. 

”Întotdeauna există oameni speciali, oameni care știu să aibă respect pentru tradițiile noastre și pentru obiceiurile păstrate cu sfințenie. Acest proiect, format chiar din astfel de oameni, întreține și duce mai departe spiritul nostru național, prin a coase ii și cocarde cu tricolorul nostru. Proiectul are cu atât mai multă însemnătate cu cât rezultatele apar chiar înainte cu câteva zile de Ziua Națională a României. Îmi exprim deschiderea totală în sprijinirea acestui proiect de suflet românesc, împreună cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, pentru ca numărul membrilor acestui atelier să se extindă, pentru că fac un lucru minunat”, a afirmat Adrian Jean Andrei, prefectul Harghitei. 

 

 

Sursa: agerpres

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More