Home Sport Noul stadion de 600m € al celor de la FC Barcelona și riscurile sportive aferente

Noul stadion de 600m € al celor de la FC Barcelona și riscurile sportive aferente

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Proiectul arhitecților japonezi Nikken Sekkei (a treia firmă de arhitectură din lume) împreună cu cei catalani de la Pascual i Ausio Arquitectes a fost selectat a fost selectat de către cei de la FC Barcelona pentru a renova stadionul acestora, Camp Nou.

În anul 2014, membrii clublului au votat să accepte proiectul de 600m € propus de către conducerea clubului, în care noul stadion va avea 105,000 de locuri, loje de lux și un acoperiș care să acopere toate tribunele. Lucrările de construcție sunt programate să înceapă în sezonul următor și să fie finalizate în sezonul 2021-2022.

„Proiectul celor de la Nikken Sekkei + Pascual i Ausio Arquitectes se distinge prin faptul că este deschis, elegant, seren, atemporal, mediteranean și democratic. De asemenea, este notabil pentru relația cu mediul, oderind adâncime, creând umbre și prin faptul că membrii clubului se pot bucura pe deplin de zona liberă și de fațadă a acestuia”, se afirmă într-o declarație pe site-ul oficial al clubului.

camp nou

În ciuda dimensiunilor faimosului stadion al celor de la Barcelona, renovarea totală a stadionului Camp Nou este un pas necesar pentru ca clubul să se mențină în fruntea elitei mondiale. La fel ca și în cazurile recente ale celor de la Bayern Munchen, Arsenal sau Juventus, un stadion renovat va reprezenta un puternic influx financiar, în special prin prezența lojelor VIP ce momentan lipsesc.

Cu toate acestea, o investiție de asemenea anvergură vine împreună cu o serie de riscuri considerabile, în special la nivel sportiv. Clubul trebuie să fie pregătit să facă față presiunilor financiare pentru mulți ani și va fi dificil să negocieze pe plan sportiv asemenea efort bugetar. Conform planurilor actuale, o treime din costul noii arene va fi asigurat din vânzarea drepturilor de numire a arenei, o altă treime dintr-un credit bancar iar restul din bugetul curent al clubului.

Istoria ne arată însă că asemenea eforturi financiare pot destabiliza clubul la nivel sportiv. Fc Barcelona trece momentan prin cea mai bună perioadă din istoria sa, câștigând nu mai puțin de patru cupe ale campionilor în ultimul deceniu, și având, la ora actuală, poate cei mai buni trei jucători ai planetei în tripleta Messi, Neymar și Suarez. Problema unei astfel de echipe de top o reprezintă uriașa factură a salariilor jucătorilor, Barcelona având cel mai ridicat buget alocat salariilor dintre cluburile de top, iar sezonul viitor noul salariu al lui Messi va ajunge în jurul sumei de 40 milioane dolari. Dificultatea cu care se confruntă conducerea clubului va fi de a finanța o investiție de asemenea anvergură pe de o parte, și de a menține actualul lot de jucători dacă nu chiar de a asigura resursele financiare pentru noi achiziții.

În urmă cu 55 de ani, clubul s-a aflat într-o situație asemănătoare, iar atunci s-a decis vânzarea celui mai bun jucător, atacantul spaniol Luis Suarez, singurul spaniol câștigător al balonului de aur, către clubul italian Inter Milano pentru a finanța construcția celui mai mare stadion al Europei. După vânzarea lui Suarez în 1961 clubul catalan nu a mai câștigat titlul în Spania până în anul 1974, cu Johan Cruyff pe teren.

Vremurile nu mai sunt totuși aceleași iar FC Barcelona are câteva atuuri la dispoziție. În primul rând este vorba de înțelegerea cu producătorul de echipament sportiv Nike, ce în acest moment este cifrată la suma de 27m £ annual, dar care programată să expire la sfârșitul acestui sezon. Confrom ultimelor informații, o nouă înțelegere se află în negocieri, de data aceasta în jurul valorii de 78m £ pe sezon. În plus și înțelegerea cu principalul sponsor, Qatar Airways, expiră la sfârșitul acestui an iar un nou contract estimat la aproximativ 290m $ pe patru ani se află în negocieri.

În aceste condiții mulți experți se așteaptă ca FC Barcelona să devină cel mai puternic club de fotbal din lume din punct de vedere financiar, însă rămâne de văzut cum vor reușii conducătorii acestuia să amortizeze o asemenea investiție și ce efect va avea strategia lor în plan sportiv.

https://www.youtube.com/watch?v=4WVYDub-3qw

Sursa: Goal.com, ESPN.com, Sport.es, As.com.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More