Home Externe Noul premier în Republica Moldova a fost desemnat vineri

Noul premier în Republica Moldova a fost desemnat vineri

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Republica Moldova are de vineri un nou premier în persoana lui Pavel Filip, Ministrul în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Vineri, coaliţia majoritară din Parlamentul de la Chişinău a anunţat că nu este de acord cu propunerea preşedintelui Timofti, şi anume Vlad Plahotniuc iar candidatul Ion Păduraru s-a retras din funcţie în mai puţin de 24 de ore de la desemnarea sa, astfel că, coaliţia a venit cu o nouă propunere de premier: Pavel Filip. 

Conform relatărilor din presă, Radio Chișinău şi Unimedia au anunţat că Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a semnat vineri decretul privind desemnarea în funcţia de premier al candidatului majorității parlamentare declarate, Pavel Filip. Candidatul care s-a retras, Ion Păduraru a declarat joi: "„În dimineaţa acestei zile şefului statului i-a fost înaintată o declaraţie semnată de 55 de deputaţi. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine şi majoritatea parlamentară. La ora actuală eu nu mai am statutul de prim-ministru desemnat. Candidatura propusă de majoritatea parlamentară este una de compromis şi preşedintele ţării urmează să ia o decizie în acest sens. În situaţia în care există o majoritate declarată, nu a mai avut rost să iniţiez negocierile cu fracţiunile parlamentare. Este o situaţie clară de confuzie. Nu are sens să propun liste de candidaţi şi să elaborez programe”.

Agerpres relatează că în dimineaţa zilei de vineri majoritatea parlamentară i-a prezentat președintelui Timofti o nouă candidatură pentru postul de premier, în persoana lui Pavel Filip. Majoritatea parlamentară formată din 55 de deputaţi şi-a înregistrat declaraţia la Preşedinţia Republicii Moldova pentru susţinerea candidatului propus de Partidul Democrat (PDM), Pavel Filip. 

Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, membru al PDM şi noul Premier al Republicii Moldova, Filip a declarat în conferinţa de presă: 'Sunt conștient de perioada deloc ușoară prin care trece Republica Moldova. Vreau să mulțumesc membrilor parlamentului care și-au pus semnătura pentru a mă înainta. Mulțumesc mult președintelui. Vor fi purtate negocieri cu fracțiunile parlamentare, pentru a lua în calcul doleanțele lor. Nu vreau să vin cu o dată concretă de prezentare a guvernului, ne vom strădui într-o perioadă cât mai scurtă".

În 15 zile de la numirea sa în funcţie, noul premier, conform prevederilor Constituției Republicii Moldova trebuie să solicite votul de încredere al parlamentului asupra componenţei şi programului guvernului.

 

Sursa: Agerpres.ro, Gândul.info

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More