Home Politică Noua Lege a adopției a fost aprobată de Camera Deputaților. Ce modificări importante cuprinde?

Noua Lege a adopției a fost aprobată de Camera Deputaților. Ce modificări importante cuprinde?

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 16 martie proiectul de lege care simplifică procedura adopței. Astfel, persoanele care adoptă copii mai mari de doi ani pot beneficia de un concediu de un an pentru acomodarea între părinte și copil, dar și de o indemnizaţie lunară de aproximativ 1.700 de lei oferită în această perioadă de 12 luni.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.273/2004 care cuprinde prevederile adopţiei a fost adoptat cu 219 voturi "pentru" și cuprinde acordarea unei indemnizaţii lunare în cuantum de 3,4 ISR, echivalentul a 1700 de lei, se anunță pe site-ul mediafax.

În ședințele din Plenul Camerei Deputaților, atât PNL cât și PSD au anunțat că vor susține acest proiect de lege.

"Proiectul vine în sprijinul copiilor abandonați și al familiilor care doresc să adopte. (…) Acest proiect dorește să contribuie la creșterea numărului de copii adoptați, pentru a oferi o șansă de a crește în siguranța și dragostea unei familii. În România, de ani de zile, numărul copiilor abandonați în sistem este constant, în jur de 60.000, și peste 1.000 de copii în fiecare an sunt abandonați în spitale, dintre aceștia anul trecut, până la 30 septembrie, doar 3.800 au fost declarați adoptabili și doar 562 au fost adoptați, anul trecut, în România și 11 copii au fost adoptați internațional", a spus deputatul PNL Florica Cherecheș citată de agerpres.ro.

Și deputatul PSD, Rovana Plumb a scos în evidență faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, prin Ministerul Muncii a introdus modificarea cadrului procedural privind adopţiile, așa încât prin noile prevederi să i se dea o şansă fiecărui copil care a fost abandonat sau care a fost scos din familie din anumite motive de a se bucura de dragostea unor părinți.

Modificarea legii adoptate de Camera Deputaților se referă în special la beneficiul concediului de acomodare acordat unuia din părinți pentru o perioadă extinsă de la 90 de zile la 360 de zile. Procedura de evaluare a adoptatorilor devine mai flexibilă şi susţine demersurile de adopţie ale acestora, prin prelungirea valabilităţii atestatului de familie adoptatoare de la 1 an la 2 ani, conform informațiilor ziare.com.

Proiectul urmează să fie trimis pentru promulgare către președinte.

 

Surse: mediafax.ro, agerpres.ro, ziare.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More