Home Economic Bugetarii sunt pe lista de aşteptare a guvernului. Nici în 2016 nu primesc tichete de masă

Bugetarii sunt pe lista de aşteptare a guvernului. Nici în 2016 nu primesc tichete de masă

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Potrivit proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, se menţin măsurile adoptate în anii precedenţi faţă de bugetari precum: neacordarea în 2016 de tichete sau vouchere de vacanţă, tichete de masă, premii şi ore suplimentare, tichete cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie sau trecere în rezervă. Proiectul de Lege, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, prevede aceste restricţii datorită unor riscuri de deviere existente pe bugetul alocat pentru 2016.

În expunerea de motive a actului normativ se stipulează:  "În condițiile în care pe baza execuției bugetare a anului 2016 există un risc de deviere, în vederea contracarării acestuia se impune promovarea unor măsuri, pe orizontul de referință, respectiv menținerea unor măsuri adoptate în anii anteriori, precum: neacordarea pentru personalul bugetar de tichete de masă, tichete/vouchere de vacanță, premii și ore suplimentare, tichete cadou și indemnizații la ieșirea la pensie/trecere în rezervă".

Liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin a replicat la adresa măsurii de majorare a indemnizaţiilor preşedintelui, premierului şi şefilor celor două camere ale Parlamentului, spunând pentru Mediafax că: "…este un pas înainte, pentru că am reuşit să rezolvăm 0,5 la sută din bugetarii din România, deci nu au mai rămas decât 99,5 la sută. Cred că o să-i rezolvăm şi pe aceia". Dumitru Costin a mai precizat că după ce sindicatele vor avea acces la proiectul de Lege al salarizării va reveni cu mai multe observaţii legate de subiect.

În baza unei ordonanţe aprobate de Guvern, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii vor fi majorate începând cu luna august 2016. Surse oficiale au declarat presei că:  "Indemnizaţiile preşedintelui, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare vor fi majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), remuneraţie acordată şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar salarizarea vicepremierului va fi fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net)".

În prezent, preşedintele ţării este remunerat lunar cu aproximativ 6.500 lei net, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere parlamentare cu 6.184 lei net, vicepremierul cu circa 5.800 lei net, iar ministrul cu 5.350 lei net. Plafonul pentru datoria guvernamentală propus pentru anul 2016 este de 8 miliarde lei.

În proiectul de Lege publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice  se mai prevede că: "Pentru anul 2016, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 41%, luând în considerare potențialele prefinanțări ce vor putea fi atrase în condițiile favorabile ale piețelor financiare, precum și eventualele evoluții sub așteptări atât ai indicatorilor macroeconomici, cât și ai piețelor financiare. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2016".

Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale "Cartel Alfa" a declarat la rândul lui pentru Mediafax: "Creşterea indemnizaţiilor pentru preşedinte, premier, şefii Parlamentului şi serviciilor arată dezinteresul pentru oamenii de rând şi lipsa de moralitate a guvernanţilor, care ar trebui să demisioneze".

SURSA: mediafax.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More