Home Politică Noi angajamente asumate de România în domeniul securităţii nucleare

Noi angajamente asumate de România în domeniul securităţii nucleare

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Vineri la Washington, conform comunicatului Agerpres, Președintele Klaus Iohannis a anunţat o serie de angajamente noi pe care ţara noastră şi le-a asumat, în domeniul securităţii nucleare. Una dintre cele patru angajamente este implementarea unui sistem pilot de depistare a circulației materialelor radioactive.

Şeful Statului a participat la Summitul securității nucleare şi în cadrul acestuia s-a discutat despre prevenirea terorismului nuclear, iar Klaus Iohannis a luat parte la discuţia pe baza unui scenariu pregătit de organizatori-un videoclip cu un caz ipotetic de terorism nuclear (furtul de material nuclear sau radioactiv de către actori nestatali şi utilizarea parţială a acestuia), conform ProTv.

"Am anunțat o serie de noi angajamente pe care România și le-a asumat cu acest prilej, și anume: unu: consolidarea capacităților naționale pentru investigații criminalistice în domeniul nuclear, doi: îmbunătățirea transportului materialelor nucleare și radioactive prin implementarea unui sistem pilot de depistare a circulației și transportului substanțelor radioactive, trei: dezvoltarea și implementarea unui curs național de training pe tema culturii securității nucleare și patru: o nouă contribuție voluntară la fondul de securitate nucleară al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA)", a declarat presei după summit, preşedintele României.

El a mai completat spunând: "Cred că regiunea Mării Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru cea euroatlantică în ansamblu. Din acest motiv, am pledat pentru ca regiunea să beneficieze de o atenție specială în arhitectura de securitate și pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier". 

Klaus Iohannis a vorbit deasemenea despre faptul că România face parte din grupul restrâns al statelor cu capacități nucleare relevante, posesoare ale întregului ciclu al combustibilului nuclear, potrivit aceluiaşi comunicat de presă. 

"Odată cu dezvoltarea ciclului complet, o țară poate să învețe, se creeze pe parcurs expertiza necesară pentru fiecare etapă în parte, începând de la chestiuni simple- mineritul, până la chestiuni complicate- transportul, utilizarea, depozitarea după utilizare. România este una dintre țările, nu foarte multe, care chiar are această expertiză", au fost cuvintele preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Sursa: agerpres.ro, stirileprotv.ro, presidency.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More