Împrumuturile neperformante ce totalizează mai multe trilioane de dolari reprezintă o problemă ascunsă a sistemelor financiare ce va afecta capacitatea de creștere economică a marilor economii pentru mulți ani, conform NY Times.
Una din marile probleme ce par a afecta capacitatea marilor economii de a ieși dintr-o dinamică de stagnare sau de creștere minimă o reprezintă volumul uriaș al creditelor neperformante pe care companiile și populațiile se chinuie să le returneze. Aceste credite au reprezentat o povară pentru economia mondială încă de la începutul crizei financiare din 2008, dar în ultimele luni, temerile cu privire la efectele negative ale acestei poveri par să fi crescut.
China reprezintă principalul motiv de îngrijorare, cu unii analiști estimând că volumul acestor credite neperformante reprezintă aproximativ 5 trilioane de dolari, echivalentul a jumătate din PUB-ul Chinei. Datele oficiale arată că în luna decembrie băncile chineze au scăzut nivelul de creditare, un trend îngrijorător pentru că înseamnă că a doua economie a lumii își va încetini și mai mult ritmul de creștere. Iar o asemenea evoluție va afecta la rândul ei țările ce depind de piața chineză, afectând economia la nivel global.
Aceste probleme nu se limitează doar la China. În prezent sectorul energetic, ce resimte din plin ieftinirea accentuată a petrolului, are probleme în a returna împrumuturile făcute în perioada de bum, când prețul barilului era de peste 100$ iar profiturile erau uriașe.
În ceea ce privește Europa, analiștii estimează că aceste împrumuturi neperformante totalizează aproximativ 1 trilion de dolari, iar marile bănci au dificultăți în a-și alibera balanțele de aceste împrumuturi negative și de a relua creditarea, ceea ce explică problemele continue din ultimii ani a economiilor din zona euro. La fel stau lucrurile și în țările BRIC, cu Brazilia fiind un caz grav în particular.
„Dacă ai un bum inițial iar apoi o recesiune, atunci apar pierderile economice. Evident, poți spera ca aceste împrumuturi să devină profitabile, dar dacă acest lucru nu se întâmplă, ele reprezintă o povară pentru economii” a declarat Alberto Gallo, din cadrul Royal Bank of Scotland.
Această dinamică economică este destul de simplă. În perioadele de avânt economic, companiile și populația accesează împrumuturi la rate de dobândă mici, pentru investiții și achiziționarea de bunuri. Însă atunci când creșterea economiei începe să încetinească, populația și companiile au probleme în a returna aceste împrumuturi. Și cu cât este mai mare avântul economic cu atât este mai însemnat volumul acestor credite neperformante.
În terorie, băncile prin politicile lor de creditare trebuie să fie o oglindă bună a condițiilor reale ale economiilor. Ele trebuie să recunoască înaintea jucătorilor de pe piață împrumuturile neviabile fără a acumula în exces astfel de credite în balanțele financiare. Însă în realitate o astfel de strategie nu este ușor de urmat. Identificarea împrumurilor neperformante echivalează cu împingerea companiilor în faliment, prin întreruperea creditării, sau prin prescrierea ipotecilor – ceea ce înseamnă ca persoanele să-și piardă casele. Aceste întreruperi pot transmite ele unde de șoc negative în economie, ceea ce afectează la rândul ei capacitatea băncilor de a aduna capital nou. Paradoxul este că și dacă nu reușesc să scape de aceste credite băncile au probleme în a finanța noi investiții, și deci încetinesc evoluția pozitivă a economiei.
Exact aceastea sunt temerile recente cu privire la economia Chinei și a sectorului bancar de acolo. În ultimii ani, pe fondul unor creșteri economice impresionante băncile au deschis un val de creditare enorm, iar un procent însemnat din acesta reprezintă acum o balanță negativă. Analiștii estimează că până la sfârșitul acestui an volumul creditelor din China va fi de aproximativ 30 trilioande de dolari, când doar în urmă cu câțiva ani acesta era de doar 9 trilione.
„Istoria nu a mai cunoscut o creștere a volumului de credit de o asemenea magnitudine în așa scurt timp. Credem că a afectat direct sau indirect prețul bunurilor din întreaga lume, ceea ce explică de ce piețele financiare sunt atât de nervoase la idea că piața de credit din China este pe cale să se destabilizeze” a declarat Charlene Chu, analist la Autonomous Research, în Hong Kong.
În analiza ei, la sfârșitul anului 2016 aproximativ 22% din volumul total al creditului îl vor reprezenta creditele neperformante, ceea ce în dolari echivalează cu 6,6 trilioane$. „Aceste estimări nu sunt deloc nerezonabile. Am văzut procentaje asemănătoare și în alte țări. Ceea ce diferă este scala, dimensiunea masivă a bumului de credit din China” a continuat aceasta. Estimările ei pun pierderile datorate acestor credite la o valoare de 4,4 trilioande de dolari.
Problema pentru economia globală și dificultatea imensă în acest caz, în viziunea analiștilor, este ce anume pot face autoritățile din China în privința pierderilor de o asemenea magnitudine.
În anii 90, când a existat un bum al creditului asemănător guvernul a intervenit pentru a acoperi pierderile sistemului bancar. Dar costurile unei intervenții asemănătoare acum par a fi descurajatoare, dat fiind volumul uriaș al creditului în acest bum, și asemenea paradoxului descris mai sus, oprirea creditării pentru marile companii poate duce la încetinirea economiei, exact lucrul pe care autoritățile încearcă să-l evite.
„Opinia mea acum este că autoritățile din China sunt înghețate de panică, și chiar nu știu ce să facă” a declarat Christopher Balding, profesor de economie.
Sursa: NY Times.