Home STIRI ACTUALITATE Mușcătura de căpușă și riscul apariției bolii Lyme

Mușcătura de căpușă și riscul apariției bolii Lyme

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Afecțiunea Lyme devine un subiect din ce în ce mai îngrijorător în situația în care în urmă cu două zile au fost diagnosticate cu această boală două persoane din Județul Argeș, iar alte patru au prezentat simptome specifice.

Ce este boala Lyme și cum se poate transmite la om?

Lyme este o boală infecțioasă cauzată de patru specii de bacterii: Borrelia burgdorferi, Borrelia mayonii, Borrelia afzelii și Borrelia garinii. Bacteria borrelia burgdorferi se transmite la om numai prin mușcătura unei căpușe infectate, căpușa de culoare neagră din specia Ixodes, cunoscută sub denumirea de căpușă-cerb care se află în diferite stadii de viață, nimfă, larvă sau formă adultă. Majoritatea persoanelor sunt infectate prin mușcăturile capușelor imature, numite nimfe. Nimfele sunt mici și greu de observat și se hrănesc cel mai mult vara. 
Astfel, afecțiunea are o incidență crescută în lunile calde atunci când oamenii își petrec mai mult timp în natură, în iarbă, în zone mai împădurite, unde căpușele sunt predominante. 

Infectarea se poate produce în cazul în care căpușa contaminată rămâne atașată cel puțin 17 ore. În acest timp bacteriile din intestinul căpuşei migrează către glandele salivare ale acesteia și apoi sunt transmise odată cu saliva, la locul înţepăturii.

Boala nu se transmite interuman și nici prin transfuzii de sânge.

Ce simptome apar în cazul bolii Lyme?

Semnele și simptomele Lyme variază și se manifestă de obicei în etape. Bacteriile specifice bolii provoacă simptome care pun în dificultate confirmarea diagnosticului.

Primele semne apar de la ziua a doua până la a 30-a zi de la mușcătură și sunt caracterizate prin apariția eritemului migrator, o erupție cutanată roșiatică, centrată de locul de atașare a căpușei. Aceasta se extinde ajungând până la 30 cm și chiar mai mult și devine o placă rotund-ovalară, cu o zonă de clarificare centrală – cu aspect  de ”semn de tras la țintă” sau de ”ochi de bou”. Pot apărea frisoane, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare și umflarea ganglionilor limfatici.

În a doua etapă simptomele apar la săptămâni sau luni de la mușcătură prin existența unei leziuni de tip eritem migrator în alte zone ale corpului, dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor, palpitații, amețeală sau respirație îngreunată. În acest stadiu poate fi afectat și sistemul nervos.

A treia etapă este cea tardivă care apare după mai multe luni sau câțiva ani de la mușcătură și se caracterizează prin dureri severe, intermitente sau continue la nivelul articulațiilor mari, în special la nivelul genunchilor. Simptomele se înrăutățesc chiar prin pierderi de memorie, depresie, scăderea capacității de concentrare, paralizie temporară  a unei părți a feței, inflamarea membranei care înconjoară creierul.

În anul 2014, cele mai multe cazuri de infecții cu Lyme au fost raportate în regiunile din nord-est și centru ale Statelor Unite, un procent de 96%.

Cum acționăm în cazul unei mușcături de căpușă?

Conform indicațiilor medicilor, căpuşa trebuie scoasă uşor, în întregime (nu doar corpul)  prin rotire și evitarea strângerii între degete a abdomenului său care favorizează trecerea bacteriilor din glandele salivare în plagă. Zona înțepată se va spăla abundent cu apă și săpun și apoi va fi dezinfectată cu alcool. 

Este important ca după scoaterea acesteia să fie trimisă la laborator pentru a fi testată dacă este infectată cu bacteriile Borrelia. Dacă în urma analiza se constată că  acea căpușă nu conține bacterii atunci nu este nevoie de tratament cu antibiotic.

Tratarea bolii Lyme necesită o îngrijire riguroasă a organismului și chiar o schimbare a stilului de viață prin tratamente naturiste și suplimente, după cum povestește o bloggeriță din SUA pe site-ul său dedicat modului de viață sănătos și terapiilor cu ierburi naturiste. Mai multe informații aici http://holisticsquid.com/is-lyme-disease-curable/.

 

Surse: csid.ro, mayoclinic.org, doc.ro, holisticquid.com, mediafax.ro.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More