Home STIRI ACTUALITATE Multivitaminele și alte suplimente alimentare sunt o risipă de bani, afirmă doctorii

Multivitaminele și alte suplimente alimentare sunt o risipă de bani, afirmă doctorii

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Oamenii ar trebui să nu-și mai irosească banii pe suplimentele alimentare precum multivitaminele, afimă doctorii în concluzie la un studiu publicat în Annals of Internal Medicine ce arată că acestea sunt ineficiente în a reduce riscul de îmbolnăvire, și chiar ar putea avea efecte negative. Studiul include două noi teste clinice și un review a meta-datelor publicate în alte 27 de studii asemănătoare și susține că nu există nicio dovadă că a lua zilnic multivitamine și alte suplimente previne sau încetinește declinul cognitiv sau bolile cronice precum cancerul sau bolile cardio-vasculare.

„Mesajul este simplu, majoritatea suplimentelor nu previn bolile cronice, folosirea lor este nejustificată și ar trebui evitate” au afirmat autorii studiului. Acest mesaj este adresat în special celor ce arată semne ale unei deficiențe alimentare.

„Studiu după studiu vine cu rezultate negative – dar oamenii continuă să ia aceste suplimente alimentare în procente record” a afirmat  Dr. Edgar Miller unul dintre cei cinci autori ai studiului și profesor doctor în medicină și epidemiologie la prestigioasa Johns Hopkins University din Baltimore.

Noile concluzii întăresc descoperirile celorlalte studii ce afirmă aceeași idee, că aceste vitamine nu au niciun efect benefic, inclusiv vitamina B sau antioxidanți, și chiar ar putea avea efecte negative asupra sănătății. Concluziile testelor clinice ce au implicat peste 450 de mii de indivizi au arătat că există posibilitatea ca beta-carotenul, vitamina E și doze mari de vitamina A să crească în schimb rata deceselor, spun cercetătorii.

Într-un astfel de studiu clinic, de exemplu, cercetătorii au analizat efectele uzului zilnic a acestor suplimente – vitamina A, C, E, beta-caroten și vitaminele B – asupra 6000 de indivizi cu vârsta de peste 65 de ani ce au fost urmăriți pe o perioadă de 12 luni. Performanțele cognitive, memoria verbală a pacienților ce au primit aceste suplimente nu a diferit semnificativ față de cei ce au primit placebo.

„Noi credem că acest caz este închis – suplimentarea dietelor cu aceste vitamine pentru indivizii cu o alimentație echilibrată nu are niciun beneficiu, ba chiar ar putea fi dăunătoare” au declarat autorii.

Industria acestor vitamine și suplimente dietare nu pare a fi afectată de aceste studii care afirmă inutilitatea lor. În Statele Unite, în anul 2010, aceasta era o industrie estimată la 28 miliarde de dolari. Reprezentanții acestei industrii afirmă în continuare că doar prin dietă organismul nu poate obține toate vitaminele și mineralele necesare.

Sursa: Live Science.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More