Home Economic Ministrul Agriculturii: Avem buget de 135 de milioane de euro pentru 2016

Ministrul Agriculturii: Avem buget de 135 de milioane de euro pentru 2016

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii a oferit un interviu cotidianului Capital în care vorbeşte despre planurile şi schimbările ce sunt gândite la nivel de minister pentru a-i ajuta pe agricultori.

Ministerul Agriculturii doreşte să vină în sprijinul agriculturii autohtone, încurajând competiţia în acest domeniu şi asocierea fermierilor agricultori în cooperative, însă în opinia lui Achim Irimescu fără un acces facil la finanțare şi fără consultanță România nu poate avea o agricultură modernă. Irimescu susţine că înţelege faptul că fermierii nu vor să se asocieze deoarece agricultorii care fac parte dintr-o cooperativă trebuie să achite o taxă dublă iar, în acest context Ministrul crede că ei nu ar trebui criticaţi. Opinia lui Irimescu: "…spre exemplu, în momentul actual, producătorii dacă doresc să se asocieze sunt impozitați dublu. Aș dori să mă întâlnesc, săptămâna aceasta, cu ministrul Finanțelor pentru a crea un cadru legal care să nu-i mai taxeze pe cei care vor să se asocieze. O lege care are în vedere acest lucru este cea a cooperativelor, care prevede o serie de facilități fiscale pentru fermieri. Legea a ajuns la Parlament…Trebuie să creem fermierului român un mediu propice pentru a se dezvolta. Avem un număr foarte mare de ferme mici. Acestea realizează produse de calitate, dar dacă nu se asociază pentru a livra cantități importante supermarket-urilor este clar că nu se pot dezvolta".

Unul dintre planurile Ministerului este să înfiinţeze până la vară Camerele Agricole care să ofere consultanţă agricolă astfel ca fermierii să ştie ce să producă, cum să producă şi deasemenea cum să vândă. "La ora actuală, avem două forme pentru Camerele Agricole: acestea să fie de stat și să funcționeze în cadrul Consiliilor Județene sau să fie private. În cazul celor private, acestea ar fi răspândite în 14 județe. Viziunea premierului este să îi scoatem pe reprezentanții Camerelor Agricole de la Consiliile Județene și să le asigurăm o finanțare, de la Ministerul Agriculturii, pentru câțiva ani" explică Achim Irimescu.

Pentru sistemul de irigaţii bugetul alocat pentru 2016 se ridică la suma de 135 de milioane de euro însă Ministrul Agriculturii spune: "…Am dubii că vom cheltui acești bani. După adoptarea strategiei vor urma studiile de fezabilitate și alte proceduri. Doar licitațiile durează șase luni. Dacă vom fi eficienți și vom reuși să cheltuim fondurile, nu vom avea probleme să obținem bani suplimentari, în iunie, la rectificarea bugetară".

Interviul cu Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii poate fi citit integral aici: http://www.capital.ro/achim-irimescu-ii-criticam-pe-fermieri-ca-nu-se-asociaza-dar-noi-ii-taxam-dublu.html

 

Sursa: CAPITAL.RO

 

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More