Home Externe Militari britanici care au luptat în Irak sunt anchetaţi

Militari britanici care au luptat în Irak sunt anchetaţi

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

În timpul conflictului din Irak, aproximativ 120.000 de militari britanici au servit până în mai 2011 când trupele britanice s-au retras, după opt ani de prezenţă în Irak, însă au fost aduse acuzaţii de crime împotriva civililor irakieni, comise de militari britanici.

Sâmbătă, Mark Warwick, liderul Historic Allegations Team (IHAT), instituţia care se ocupă cu anchetarea acuzaţiilor aduse militarilor britanici, a declarat că ar putea fi judecaţi pentru crimă de război soldaţi care au luptat în Irak. Agerpres relatează că unul dintre cele mai reprezentative cazuri a fost cel al unui recepţioner la un hotel, numit  Baha Moussa care a decedat în 2003 în urma unor vătămări violente din partea unor soldaţi britanici membrii în primul batalion al Queen's Lancashire Regiment (1QLR). Ancheta britanică făcută publică în 2011 califică fapta comisă de către militari drept "o serie îngrozitoare de violențe gratuite". Incidentul s-a petrecut în sudul Irakului.

Warwick, şeful IHAT a declarat pentru cotidianul The Independent: "Anchetăm acuzații grave în cadrul IHAT, printre care acuzații de crimă, pentru care cred că există dovezi importante pe care să le predăm autorității însărcinate cu judecarea și inculparea" militarilor, SPA. Trebuie să discutăm cu SPA ca să vedem dacă (aceste cazuri) pot fi calificate drept crime de război".

La rândul ei, Carla Ferstman, directorul organizației pentru apărarea drepturilor omului Redress, a declarat presei: "Ritmul incredibil de lent în care IHAT realizează investigațiile privind acuzațiile de crimă comise de militari britanici împotriva civililor irakieni este pur și simplu inacceptabil".

Ultimul raport trimestrial al instituţiei IHAT a publicat în noiembrie că gestionează cazurile a 1.514 victime de război, "de şase ori mai multe decât în momentul creării acestui organism, în 2010" relatează Capital; iar activitatea IHAT va continua până în anul 2019.

 

Sursa: agerpres, capital

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More