Home Economic Miliardarul Ray Dalio – super cercul datoriilor pe termen lung se apropie de sfârșit

Miliardarul Ray Dalio – super cercul datoriilor pe termen lung se apropie de sfârșit

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Ray Dalio este unul dintre cei mai de succes manageri de fonduri de investiții din lume, fondatorul și managerul hedge fond-ului de 82 miliarde dolari Bridgewater Pure Alpha. Poate de aceea atât comentatorii economici cât și autoritățile financiare sunt atente când acesta are ceva de spus.

Într-un articol de opinie publicat de cotidianul financiar Financial Times, acesta și-a exprimat grijile cu privire la faptul că una din constantele economiei, și anume abilitatea băncilor centrale de a stimula creșterea economică prin reducerea costului datoriilor, se apropie de sfârșit.

„Modelul Băncii Centrale a Statelor Unite, și a majorității economiștilor și al participanților în piețele economice, se bazează pe idea cercurilor de creștere economică.

Conform acestui model, o politică de restrângere trebuie urmată când a) rata de creștere în cerere este mai mare decât rate de creștere în capacitate și b) rata de utilizare a capacității – așa cum este ea măsurată de indicatori precum diferența în PIB (diferența dintre PIB efectiv și cel potențial) și rata șomajului – atinge valori ridicate.

Astfel, o restrângere a creditului acum are sens.

Cu toate acestea, după cum înțeleg eu lucrurile, sunt două cercuri economice ce trebuie luate în considerare – cercul creșterii economice, sau cercul datoriilor pe termen scurt, și super-cercul datoriilor pe termen lung.

Acum, în ultimii șapte ani ne aflăm în faza de expansiune a cercului datoriilor pe termen scurt – unul care de regulă durează cam zece ani, și aproape de finalul perioadei de expansiune a cercului datoriilor pe termen lung – ce de regulă durează undeva între 50 și 75 de ani.

Datorită dinamicii acestui super-cerc al datoriilor pe termen lung observăm acum deficiențele economice globale și presiunile deflaționiste ce presupun o relaxare (a creditului) și nu o restrângere a acestuia.

Ceea ce vreu să sugerez este că există limite pentru creșterea economică finanțată de investiții din datorii și lichidități. Când aceste limite sunt atinse, ele marchează atingerea limitei în faza de creștere a cercului datoriilor pe termen lung. În 1935, acest scenariu a fost numit „push on a string”.

Ray Dalio afirmă că premiumurile pe risk – rata de profit a investițiilor cu risc, precum bondurile în comparație cu profitul pe capital – sunt la minime istorice.

Acest lucru îngreunează capacitatea băncilor centrale de a crește prețul acestor bunuri printr-o politică monetară relaxată, precum rata mică a dobânzilor sau prin politici de quantitative easing, pentru că există un stimulent redus, un profit mai mic, pentru a-I compensa pe investitori pentru asumarea riscurilor pe datorii.

„Prin urmare, este dificil să impingi sus prețurile acestor bunuri și ușor să le faci să scadă. Iar când scad, au un impact negativ asupra creșterii economice.

Când ne întâlnim cu această configurație, – și în plus costurile de împrumut și al acestor servicii sunt mari raportate la venit, astfel încât nivelul datoriilor nu poate fi redus fără o reducere în cheltuieli – stimularea cererii devine mai dificilă, și restrângerea cererii este mai ușoară, decât ar fi normal cazul”.

Această problemă a datoriilor ar explica de ce ratele dobânzilor se află încă aproape de valoarea zero, la șapte ani după criza financiară ce a dus la scăderea lor inițială.

Lucrul care este îngrijorător este faptul că băncile centrale ar fi neputincioase în a opri următoarea criză financiară sau recesiune prin metode inflaționiste, în scenariul lui Ray Dalio.

Fondul de investiții condus de Dalio, Bridgewater Pure Alpha a generat profituri nete de 3,3 miliarde dolari în anul 2015, și de peste 45 miliarde dolari de la înfințarea sa în 1975. Conform acestor cifre, Dalio este cel mai de succes investitor din istorie, depășindu-l pe George Soros, al cărui fond, Quantum Endowment, a realizat profituri nete de doar 42,8 miliarde $ de la înființarea sa în1972.

Sursa: Business Insider

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More