Maria Sharapova a fost depistată pozitiv la un control antidoping facut în timpul turneului Australian Open, pentru că a folosit o substanță ce a fost interzisă la începutul anului 2016- meldonium. ITF( Federația Internațională de Tenis) a decis suspendarea provizorie pentru jucătoarea de tenis din data de 12 martie.
La o zi după aflarea anunțului răsunător despre cel mai bogat sportiv de sex feminin, câștigatoare a cinci turnee Grand Slam și locul 7 mondial cu o avere estimată la 195 de milioane de dolari, pe site-ul cnn.com au apărut câteva întrebări-cheie legate de situația tenismenei după acest incident.
Maria Sharapova a recunoscut ca a picat testul antidoping. Când se va afla despre pedeapsă ?
Autoritățile pot da verdictul în cel puțin câteva luni în cazul în care cazurile recente de acest gen pot genera mai multe dovezi.
Pentru jucătorul croat Marin Cilic care a fost depistat cu o substanță interzisă la un test de urină în timpul turneului de la Munich din aprilie 2013, decizia a fost luată în septembrie. Autoritățile au anunțat sancțiunea la cinci luni mai târziu pentru jucătorul care a câștigat U.S Open în 2014.
Ce fel de pedeapsă ar putea primi Sharapova?
Substanțele interzise se clasifică în două categorii, non-specifice și specifice. Meldonium se încadrează în prima categorie și pentru cineva care consumă pentru prima dată cum este Sharapova, suspendarea poate fi de patru ani. Totuși, dacă se stabilește că nu a încălcat o regulă a acestui control, pedeapsa se poate reduce la doi ani.
Sharapova a declarat că nu a facut intenționat, spunând că a început să ia medicamentul din 2006 pentru că i s-a prescris de medicul de familie pentru problemele de sănătate. Prin testul EKG în cazul ei, la vârsta de 28 de ani s-a detectat un ritm cardiac neregulat și s-a descoperit că are și deficiență de magneziu.
Ce este meldonim și de ce a devenit o substanță interzisă?
Meldonium este un medicament antiischemic utilizat adesea pentru a trata problemele cardiace. Pe lista substanțelor interzise prezentată de Agenția Națională Anti-Doping nu exista această substanță înainte de anul 2016, se informează în sursa citată. Potrivit agenției, meldonium a fost adăugat ulterior pe lista substanțelor interzise pentru că au existat dovezi prin care sportivii utilizau substanța pentru creșterea performanței. Medicamentul poate avea ca efect și sporirea rezistenței la efort și ajută în procesul de recuperare.
Cum reacționează sponsorii?
Tenismena rusoaică a fost declarată cea mai bogată sportivă în revista Forbes pentru al 11-lea an consecutiv, datorită sponsorilor săi, Porche, Tag Heuer, Evian, Nike, dar și companiei sale de bomboane, Sugarpova. Aceste sponsorizări și interese de afaceri au atras și un premiu pentru cariera sa, în valoare de 37 de milioane de dolari. Cu toate aceastea, chiar dacă nu a dorit să-și dezamăgească susținătorii, aceștia sunt pe cale să încheie colaborarea cu tenismena după acest incident. Două din companiile susținătoare au făcut-o deja, este vorba de producătorul gigant de încălțăminte sport Nike și cel de ceasuri, Tag Heuer.
"Suntem întristați și surprinși de vestea despre Maria Sharapova. Am decis să suspendăm relația noastră cu Maria în timp ce ancheta continuă", au declarat cei de la Nike. Sharapova și Nike au semnat în anul 2010 un contract de sponsorizare pe o durată de opt ani și o valoare de 70 de milioane de dolari, potrivit sport.ro.
Specialiștii în domeniul sportului spun că dezvălurile de acest gen despre medicamente sunt în favoarea sponsporilor, ceea ce înseamnă că în relațiile contractuale viitoare jucătorii de tenis trebuie să fie de acord cu termene reduse în cazul semnării noilor oferte comerciale. "Se poate argumenta că brandul Sharapova poate suferi din cauza impactului provocat de asocierea medicamentelor interzise cu produsele pe care a început să le vândă în numele ei'', a adăugat profesorul american Simion Chadwick pentru cnn.com.
Surse: Sport.ro, cnn.com, digi24.ro.