Home Externe Marea Britanie: O nouă legislație extinde dreptul autorităților de a accesa informațiile online ale cetățenilor

Marea Britanie: O nouă legislație extinde dreptul autorităților de a accesa informațiile online ale cetățenilor

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Conform unui nou proiect legislativ, propus de guvernul Cameron, poliția și alte insituții de securitate vor avea dreptul de a accesa istoria navigării de pe internet și a informațiilor personale de pe telefoane. Dacă până acum acest lucru era permis doar în cazurile de „infracțiuni serioase”, conform noilor schimbări ofițerii pot face acest lucru și în „cazurile de prevenire a vătămării sau morții, și în cazurile ce aduc atingere sănătății fizice sau mentale a unei persoane”.

Dacă legislația va fi adoptată în această formă înseamnă că poliția va avea acces la echipamentele electronice și la comunicațiile personale în cadrul investigațiilor de rutină precum cele de asalt, persoane dispărute sau în cazul riscurilor de sinucidere.

Proiectul de lege se dorește a fi primul cadrul legal comprehensiv cu privire la legitimitatea instituțiilor statului de a accesa informațiile digitale ale indivizilor. Legislația a fost concepută în urma dezvăluirilor făcute de către Edward Snowden cu privire la existența programelor de supraveghere în masă.

Ministrul de interne al guvernului, Theresa May a precizat că noul proiect de lege a incorporat majoritatea dintre cele 122 de observații și recomandări făcute de către membrii parlamentului și alți specialiști din domeniu, incluzând întărirea mecanismelor de protecție și de control instituțional, și de protecție a datelor cu caracter personal. În particular, noile schimbări vin să adreseze grijile celor din industria informatică ce se temeau că aceste legi de supraveghere vor submina codurile de criptare. Conform draftului final al proiectului de lege, pare clar că guvernul va urma o abordare pragmatică, niciunei companii nu i se va cere să decripteze propriul soft dacă acest lucru nu este fezabil din punct de vedere tehnic. Datele arată că marile companii tehnologice din domeniu resping aproape jumătate dintre cererile de decriptare înaintate de către autorități.

Pe de altă parte, rezultă clar că autoritățile încearcă să extindă sfera uneia dintre cele mai controversate politici în această materie, și anume colectarea și reținerea pentru o perioadă de 12 luni a datelor ce privesc istoria navigărilor online a tuturor cetățenilor (pe lângă dreptul autorităților de a accesa fără cunoștința utilizatorilor telefoanele și calculatoarele celor implicați în situațiile menționate anterior).

„Teroriștii și infractorii își conduc operațiunile în mediul online și noi trebuie să ne asigurăm că poliția și serviciile de securitate pot ține pasul cu evoluția lumii moderne și să continue să apere publicul în fața multiplelor amenințări cu care ne confruntăm”, a declarat Theresa May.

Aceste schimbări legislative reprezintă și o încercare de a liniști temerile create de programele de supraveghere în masă prin vizarea informațiilor doar ale suspecților. Legea prevede mecanisme de protecție suplimentare pentru jurnaliști și avocați și un mecanism de control instituțional în cazul serviciilor de securitate în special când acestea colaborează cu serviciile altor țări.

„Acest proiect legislativ este unul model și pentru restul statelor, elaborând în detaliu puterile de care dispun poliția și serviciile de securitate în a accesa comunicațiile și alte informații online, ce fac subiectul unui regim regulator robust”, a continuat ministrul.

Sursa: The Guardian, The Telegraph

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More