Home Externe Madaya, Siria – în orașul sub asediu locuitorii au început să moară de foamete

Madaya, Siria – în orașul sub asediu locuitorii au început să moară de foamete

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Locuitorii orașului din Siria, Madaya, aflat la câșiva zeci de kilometri de capitala țării, Damascus, afimă că oamenii au început să moară de foamete ca urmare a asediului sub care se află încă din luna iulie, susținut de forțele loiale președintelui Bashar al-Assad.

Activiștii din orașul unde circa 30.000 de locuitori se află prinși povestesc că aceștia au început să mănânce frunze, iarbă, și apă cu arome de condimente pentru a nu muri de foamete. Aceștia afirmă că în Madaya orezul a început să se vândă la gram, pentru că un kilogram de orez ajunge să coste și 250 de dolari americani. Unii din locuitori au fost nevoiți să-și sacrifice și animalele de companie.

„Oamenii mor cu încetinitorul aici” a declarat Louay, un angajat social pentru The Guardian într-un interviu prin telefon. „Am avut niște flori ce creșteau în ghivece în casă. Ieri am adunat petalele și le-am mâncat, dar au fost amare, îngrozitoare” a continuat acesta.

Conform relatărilor altor locuitori din Madaya, copiii care încă se mai pot mișca își riscă viața încercând să adune plante din câmpurile minate ce înconjuară orașul, iar ca urmare câțiva dintre aceștia si-au pierdut și membrele inferioare. Jurnaliștii cotidianului britanic afirmă că nu a fost posibil să verifice independent aceste relatări, însă ele sunt consistente cu alte relatări ce descriu viața în Madaya ca fiind lipsită crunt de mâncare, medicamente și electricitate. Ebrahem Abbass, un fost sergent în armata siriană coraborează și el starea de fapt din orașul aflat sub asediu, afirmând că „fie că vorbim de bărbați, femei sau copii, de cei  peste 70 de ani sau de cei de 20 de ani, cu toții au slăbit cu peste 15 kilograme. Nu vezi un singur copil ai cărui ochi nu sunt supți în cap și are privirea lihnită de foame.”

Aproape 30.000 de mii de locuitori din oreșele Madaya și Zabadani se află sub asediul forțelor guvernamentale încă din luna iulie. Aceștia afirmă ca totul face parte dintr-un joc complex de poziții de putere în care ei au doar rolul de pioni, fiind supuși acestui asediu datorită faptului că alte două orașe, Fua și Kefraya, aflate la câteva sute de kilometrii distanță se află sub asediul forțelor opoziției. Se încearcă un acord de încetare a focului sub condițiile căruia să se poată realiza un schimb de populație, efectiv o epurare pe criterii religioase a celor patru localități.

Sursa: The Guardian.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More