Home Economic Lucia Morariu: Ne trebuie o entitate în care turismul să nu fie a șaptea roată la căruță

Lucia Morariu: Ne trebuie o entitate în care turismul să nu fie a șaptea roată la căruță

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Fostul președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și consul onorific al Republicii Slovenia la Cluj, doamna Lucia Morariu crede că țara noastră poate avea o industrie solidă de turism, alături de domeniul IT și altele la fel de puternice. Ea a făcut din turism și un business, fiind manager al celei mai mari agenții românești de turism. 

Lucia Morariu a afirmat că se poate construi și în spațiul românesc o industrie care face export:”Noi putem construi o industrie care face în sine export. Și care face export, alături de IT, de agricultură, de diferite tipuri de energie regenerabilă. Putem construi o industrie adevărată, sustenabilă, care nu pleacă din țară, pentru că hotelul făcut e aici, nu închizi fabrica și pleci în altă parte, pentru că forța de muncă devine mai scumpă decât ți-ai planificat, o industrie cu mari șanse de a contribui esențial la PIB-ul României. Nu este neapărat nevoie să se facă un minister al Turismului, trebuie un reprezentant al turismului care să stea la masă cu premierul și să fie tratat la fel ca ministrul Finanțelor. Ne trebuie o entitate în care turismul să nu fie a șaptea roată la căruță."

În ce privește suportul alocat turismului, Morariu a făcut referire la autoritățile locale, care și-au adus contribuția, și a menționat faptul că operatorii privați ”s-au cam descurcat singuri în toți anii aceștia.”

În acest sens, Lucia Morariu a declarat: ”După industrie și autoritățile locale, pe locul trei sunt abia cele centrale care au făcut cel mai puțin, dar vă spun sincer că ne bucurăm dacă nu ne încurcă. Dacă nu există acum dorința sau resursa, ne dorim ca indiferent cine va veni la putere să facă în așa fel încât să lase în pace mediul privat din turism, să se dezvolte singur. Renunțăm la scheme de ajutor de stat, dar să ne ia cât mai puțini bani pe taxe și impozite.”

Consulul onorific consideră că se pot aduce bani în țară în domeniul turismului dacă este încurajat exportul de turiști străini; în prezent 80% din circulația turistică a României este susținută de turiștii domestici. ”Sigur, e bine că turistul român nu pleacă din țară, contează enorm. România are clar 80% din circulația turistică susținută de români și operatorii din turism sunt foarte fericiți pentru că alte țări nu sunt așa de mulțumite cu turiștii domestici. Însă, incomingul înseamnă toată lumea asta, sunt posibilități largi. România este o țară mare, nu ne gândim numai la hotelurile de pe litoral, avem foarte multe stațiuni balneare și o grămadă de unități de cazare care ar putea să atragă turiști în plus. De altfel, la noi la agenție, pe partea de vacanțe în România, exceptând litoralul, în frunte sunt stațiunile balneare unde am avut o creștere de peste 100%, deci tot turiștii români sunt primii care se duc și consumă”, a explicat Morariu. 

 

 

 

Sursa: agerpres, mediafax.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More