Home STIRI ACTUALITATE Locuitorii orașului antic Pompei aveau o dantură perfectă, datorită unei diete fără zahăr

Locuitorii orașului antic Pompei aveau o dantură perfectă, datorită unei diete fără zahăr

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Se pare că igiena dentară modernă ar fi fost inutilă locuitorilor orașului antic Pomepei, după ce un grup de cercetători arheologi a descoperit că aceștia aveau o dantură perfectă.

Un grup de cercetători a examinat cu ajutorul aparatelor de radiografie trupurile mumificate a 30 de locuitori ai orașului Pompei ce s-au prezervat în cenușa întărită în urma erupției vulcanului Vezuviu în anul 79, era noastră. Grupul, condus de radiologistul Giovanni Babino, a făcut publice fotografii ale studiului întreprins și a afirmat într-o conferință de presă că aceștia prezentau o dantură perfect sănătoasă și, se pare, „nicio nevoie imediată pentru vreun dentist”.

Deși locuitorii orașului Pompei nu foloseau pasta sau periuțele de dinți, aceștia aveau o dantură sănătoasă datorită unei diete lipsită de zahăr. Massimo Osanna, unul din conducătorii proiectului, a afirmat pentru The Telegraph că dieta acestora era una „echilibrată și sănătoasă, similară cu ceea ce numim acum o dietă Mediraneană”.

„Locuitorii din Pompei consumau multe fructe și legume, dar foarte puțin zahăr”, a declarat specialistul în sănătate dentară Elisa Vanacore, care a condus examinarea danturilor celor 30 de mumii. „Aceștia mâncau mai sănătos decât noi și aveau o dantură mult mai bună”, a continuat aceasta.

Elisa Vanacore a mai adăugat că populația din Pompei ar fi beneficiat și de nivelul ridicat de flour din apă și din aerul de lângă vulcan, ce ar fi contribuit la sănătatea dinților acestora.

Pompeii_0

Deși acest aspect al vieții romanilor poate constituii o supriză, nu este singura populație antică despre care se știe că aveau o sănătate dentară superioară populației actuale. Conform celor de la Qz.com, populația din Regatul Unit, din epoca Tudorilor, în special perioada timpurie, avea și ei o dantură perfectă din exact același motiv, consumul redus de zahăr. Acest aspect al sănătății lor a început să se deterioreze doar atunci când producția de zahăr s-a extins în Europa în anii 1600, în țări precum Olanda, Spania și Franța iar prețul zahărului a scăzut devenid un aliment mult mai comun în dieta acestora. Este cunoscut faptul că până și regina Elisabeta avea o dantură îngrozitoare, cu dinți negrii din cauza cariilor și chair lipsă, astfel încât că până și ambasadorii străini aveau greutăți în a o înțelege atunci când li se adresa. Cauza pare a fi slăbiciunea ei pentru dulciuri.

Sursa: The Telegraph, Qz.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More