Home Economic Locuințele cu două camere, cele mai aglomerate de către aproape jumătate din familiile din România

Locuințele cu două camere, cele mai aglomerate de către aproape jumătate din familiile din România

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Un studiu  realizat  de către IRSOP (Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice) pentru BCR  Banca pentru Locuințe relevă că spațiile cu două camere sunt cele mai ocupate de către aproape jumătate din familiile din România cu câte trei  membri. Procentul celor care trăiesc în locuințe cu două camere din mediul urban ajunge chiar și la 57%, din  totalul de 7,47 milioane de gospodării din România.

În urma statisticilor s-a descoperit că într-o casă cu maximum două camere locuiesc 40% din familiile cu trei persoane, 32% din cele cu patru persoane, 20% din familiile cu cinci persoane și 20% din familiile cu șase persoane.

Mai mult de atât, analiza arată că din numărul total al gospodăriilor, o treime din acestea, și chiar și cele la orașe (8,5%) nu dețin grup sanitar.

Directorul IRSOP, Petre Dătculescu vorbește despre  stilul de viață dificil al acestor familii și precizează că trebuie să se conștientizeze la nivel social efectul grav al supraaglomerării locative și oamenii să beneficieze de ajutor în acest caz.

''Dar efectul cel mai grav al supraaglomerării locative este instalarea resemnării. Oamenii se descurajează şi se obişnuiesc cu ideea că nu vor putea depăşi inconfortul în care trăiesc. Acest efect psihologic se numeşte 'neajutorare învăţată' (learned helplessness) şi apare atunci când oamenii realizează că nu există scăpare, pentru că forţele proprii sunt insuficiente, iar ajutorul extern este absent. Familiile înghesuite nu au nevoie de compasiune, ci de ajutor, care se traduce prin acces la finanţare, prin politici şi strategii guvernamentale de îmbunătăţirea locuirii şi mai ales prin conştientizarea publică a riscurilor traiului înghesuit'',  a spus într-un comunicat de presă Dr. Petre Dătculescu, Directorul IRSOP.

Cercetările realizate de IRSOP arată că oamenii care locuiesc îngrămădiți în spații  supraaglomerate se integrează mai greu în spațiul social, pot raporta stări de frustrare și iritabilitate, iar performanțele  lor  intelelectale pot scădea.

"Acest efect psihologic se numeşte neajutorare învăţată (learned helplessness) şi apare atunci când oamenii realizează că nu există scăpare, pentru că forţele proprii sunt insuficiente, iar ajutorul extern este absent.",  a mai declarat Petre Dătculescu.

 În perioada 2000-2002  s-au construit  197.541 de locuinţe, iar cererea actuală este de un milion de locuinţe noi numai în mediul urban, se arată într-un articol din mediafax.ro

Potrivit specialiștilor, o soluție pentru finanțarea unui domeniu locativ în România este sistemul de economisire-creditare (tip Bauspar), potrivit informațiilor prezentate pe site-ul  economica.net. http://www.economica.net/aproape-jumatate-din-familiile-din-romania-traiesc-in-una-sau-doua-camere-studiu_112868.html.

 

Surse:  economica.net, mediafax.ro, www.opiniatimisoarei.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More