Externe

Lider istoric al extremei dreapta din Franţa riscă amendă de peste 30.000 de euro

Jean-Marie Le Pen este fostul şef și lider istoric al extremei drepte franceze, în vârstă de 87 de ani; convocat miercuri la Tribunalul Corecţional din Paris, el riscă o amendă mare pentru nişte comentarii pe care le-a făcut asupra camerelor de gazare naziste.

În vârstă de 87 de ani, Le Pen este judecat pentru că în aprilie 2015 într-un interviu la un post de televiziune a spus în declaraţiile sale că în cel de-al doilea Război Mondial, camerele de gazare ar fi "un detaliu al istoriei". Afirmaţiile sale prin care a redus camerele de gazare la nivelul unui "detaliu", l-au făcut pasibil de o amendă în valoare de peste 30.000 euro. Jean-Marie Le Pen nu se află la primul incident de acest fel deoarece primele comentarii despre camerele de gazare naziste le-a emis în 13 septembrie 1987 când a afirmat: "Eu nu am studiat problema în mod special, dar cred că este doar un detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial".

Ziarele franceze relatează că aceste afirmaţii lansate de Le Pen i-au adus mai multe condamnări judiciare, prima dintre ele 4 ani mai târziu după data de 13 septembrie 1987. 

Conform Agerpres, deşi este cercetat penal pentru contestarea crimelor împotriva umanității, Le Pen a refuzat prin avocatul său să se prezinte în faţa curţii de judecată invocând imunitatea sa de parlamentar european. Comentariile sale i-au atras şi excluderea din partid în anul 2011. Fiica sa, Marine Le Pen, a fost cea care i-a luat locul la conducerea partidului de extremă dreaptă Frontul Național (FN).

În aprilie 2015, Jean-Marie Le Pen a fost întrebat de un jurnalist dacă îşi regretă afirmaţiile iar răspunsul a fost: "Câtuși de puțin. Ceea ce am spus corespunde gândirii mele: camerele de gazare au fost un detaliu al istoriei războiului." La data de 6 aprilie 2016 tribunalul francez va anunţa sentinţa în cazul fostului lider istoric al extremei drepte.

 

Sursa: agerpres.ro, dailystormer.com

To Top
Loading..