Home Externe Lider istoric al extremei dreapta din Franţa riscă amendă de peste 30.000 de euro

Lider istoric al extremei dreapta din Franţa riscă amendă de peste 30.000 de euro

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Jean-Marie Le Pen este fostul şef și lider istoric al extremei drepte franceze, în vârstă de 87 de ani; convocat miercuri la Tribunalul Corecţional din Paris, el riscă o amendă mare pentru nişte comentarii pe care le-a făcut asupra camerelor de gazare naziste.

În vârstă de 87 de ani, Le Pen este judecat pentru că în aprilie 2015 într-un interviu la un post de televiziune a spus în declaraţiile sale că în cel de-al doilea Război Mondial, camerele de gazare ar fi "un detaliu al istoriei". Afirmaţiile sale prin care a redus camerele de gazare la nivelul unui "detaliu", l-au făcut pasibil de o amendă în valoare de peste 30.000 euro. Jean-Marie Le Pen nu se află la primul incident de acest fel deoarece primele comentarii despre camerele de gazare naziste le-a emis în 13 septembrie 1987 când a afirmat: "Eu nu am studiat problema în mod special, dar cred că este doar un detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial".

Ziarele franceze relatează că aceste afirmaţii lansate de Le Pen i-au adus mai multe condamnări judiciare, prima dintre ele 4 ani mai târziu după data de 13 septembrie 1987. 

Conform Agerpres, deşi este cercetat penal pentru contestarea crimelor împotriva umanității, Le Pen a refuzat prin avocatul său să se prezinte în faţa curţii de judecată invocând imunitatea sa de parlamentar european. Comentariile sale i-au atras şi excluderea din partid în anul 2011. Fiica sa, Marine Le Pen, a fost cea care i-a luat locul la conducerea partidului de extremă dreaptă Frontul Național (FN).

În aprilie 2015, Jean-Marie Le Pen a fost întrebat de un jurnalist dacă îşi regretă afirmaţiile iar răspunsul a fost: "Câtuși de puțin. Ceea ce am spus corespunde gândirii mele: camerele de gazare au fost un detaliu al istoriei războiului." La data de 6 aprilie 2016 tribunalul francez va anunţa sentinţa în cazul fostului lider istoric al extremei drepte.

 

Sursa: agerpres.ro, dailystormer.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More