Home Politică Legea Defăimării adoptată marţi prevede amenzi de până la 100.000 de lei

Legea Defăimării adoptată marţi prevede amenzi de până la 100.000 de lei

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Liviu Dragnea este iniţiatorul acestei legi care a fost adoptată marţi de către deputaţii jurişti din Comisia pentru Drepturile Omului şi din cea Juridică, lege prin care Dragnea a majorat amenzile deşi declarase în octombrie că le va micşora.

"Legea Defăimării" stipulează că persoanele care aduc atingere prin defăimare imaginii unei comunităţi sau unui grup, vor fi amendate conform cuantumului aprobat de deputaţii jurişti cu o sumă de până la 100.000 de lei. La propunerea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţe, anunţă Mediafax. 

În Ordonanţa Guvernului 137/2000, articolul 26 se arată că: "(1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) şi (6), art. 12, 13, 14 şi 15 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate.

Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei va aplica aceste sancţiuni care vizează "fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social."

Deputaţii PNL au votat contra acestei legi şi Gabriel Andronache a argumentat poziţia PNL: "Noi considerăm că este vorba despre o reglementare excesivă. Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezaţi în demnitate să genereze o acţiune la o instanţă competentă, nu era necesară o astfel de supra-reglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată (…) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn în gură dat ziariştilor din România."

"Legea Defăimării" a trecut în Camera Deputaţilor cu 17 voturi "pentru" şi 5 "împotrivă", urmând să fie supusă la vot în plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional.

 

Sursa: mediafax.ro, jurnalul.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More