Home Politică Legea care interzice publicitatea medicamentelor la TV si radio ajunge la reevaluare în Parlament

Legea care interzice publicitatea medicamentelor la TV si radio ajunge la reevaluare în Parlament

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Președintele Klaus Iohannis a hotărât să trimită parlamentarilor o cerere de reexaminare a legii care interzice publicitatea explicită la radio și tv pentru medicamente. Prevederile din  lege nu sunt conforme cu reglementările europene, potrivit informațiilor apărute în Mediafax.

Proiectul de lege privind modificarea art. 17 din legea 148/2000 în legătură cu publicitatea, precum și modificarea legii audiovizualului în sensul interzicerii publicității explicite pentru produsele medicamentoase în cadrul programelor Tv și radio a fost trimis pentru reanalizare printr-o cerere destinată președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Președintele a afirmat că transpunerea Directivei 2001/83/CE (art. 86-100) în cadrul legislației naționale a avut ca scop reglementarea domeniului publicității pentru medicamente prin stabilirea unor criterii substanțiale obligatorii și prevederile acestei legi nu pot aduce norme mai restrictive sau cu un conținut diferit, se arată într-un articol de pe capital.ro 

''Cu ocazia transpunerii, legiuitorul român a preluat soluţia legiuitorului european interzicând total publicitatea la medicamentele care se eliberează cu prescripţie medicală sau care conţin substanţe definite ca stupefiante sau psihotrope de către convenţiile internaţionale, indiferent de mijloacele prin care se realizează publicitatea. Prin urmare, în afara acestei soluţii legislative, legiuitorul român nu poate veni cu o alta, orice altă opţiune fiind în afara cadrului stabilit de Directiva 2001/83/CE, motiv pentru care considerăm că se impune reanalizarea prevederilor legii transmisă la promulgare”, a transmis Iohannis.

Totodată, președintele consideră că se produce un act de discriminare în cazul mediilor de informare în masă, având în vedere că legea prevede permisiunea promovării medicamentelor eliberate fără prescripție medicală în alte medii decât cele audiovizuale.

''Mai mult, prin faptul că este permisă totuşi publicitatea prin alte modalităţi decât în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune la produsele medicamentoase pentru care nu este necesară o prescripţie medicală, se introduce o condiţionare suplimentară faţă de prevederile directivei, creându-se premisa unei discriminări între mijloacele de informare în masă, respectiv între furnizorii acestora", a susținut Klaus Iohannis. 

Președintele atrage atenția din nou asupra caracterului discriminatoriu al legii prin prevederea conform căreia se interzice publicitatea  farmaciilor în cadrul televiziunii, pentru că induce ideea că o anumită farmacie reprezintă un exemplu, un etalon pentru celelalte, potrivit informațiilor capital.ro 

Un alt motiv întemeiat pentru reexaminare îl reprezintă neconcordanța dintre informațiile juridice, astfel că noua reglementare din art.1 al legii trimise pentru promulgare interzice numai publicitatea explicită, în timp ce normele din art. 813 Legea nr.95/2006 exprimă totodată interzicerea pentru publicitatea explicită, dar și pentru cea realizată prin alte medii de comunicare.

În cererea de reexaminare descrisă de Gandul.info se explică faptul că publicitatea în audiovizual a unor tipuri de tratamente medicamentoase trebuie să țină cont de condiţii restrictive, să fie în conformitate cu drepturile constituționale enunțate de Directiva 2001/83/CE, cât şi de legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 17 din legea nr. 148/2000,  precum și a legii audiovizualului nr. 504/2002 ce interzice publicitatea pentru produsele medicamentoase în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune, cât şi publicitatea pentru farmacii difuzată în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune a fost adoptată de Senat la jumătatea lunii decembrie cu 100 de voturi pentru și șapte împotrivă, în calitate de Cameră decizională.

 

Surse: Mediafax.ro, Capital.ro, Gandul.info, Romaniatv.net.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More