Home STIRI ACTUALITATE „Laserul de la Măgurele” va fi folosit pentru tratarea cancerului

„Laserul de la Măgurele” va fi folosit pentru tratarea cancerului

by Mircea Marinescu
1 minute timp de citit

La Măgurele va funcţiona cel mai puternic laser din lume împreună cu echipament gamma, iar echipamentul urmează să fie instalat în vara acestui an.

Cercetătorii din întreaga lume folosesc termenul de "Ground breaking" pentru a descrie descoperiri ştiinţifice cu impact major şi această expresie este utilizată cu entuziasm când vine vorba de experimentele şi descoperirile care vor avea loc la Măgurele. Directorul proiectului este academicianul şi profesorul Nicolae Zamfir, care împreună cu echipa de cercetare se va ocupa de asamblarea echipamentelor şi ulterior de experimente.

Termenul fixat pentru începerea experimentelor este anul 2018 când se vor finaliza etapele de pregătire a echipamentului.

"Laserul de la Măgurele" este de fapt un echipament format din două componente şi este foarte complex. Nicolae Zamfir, directorul proiectului declară despre acest tip de laser: "În realitate, "Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics" este format din două componente: prima este formată din două lasere de mare putere (două braţe a câte 10 petawaţi fiecare, 10 petawaţi însemnând 10% din puterea Soarelui), şi un generator de radiaţii gamma cu caracteristici performante, unice in lume. Cele două componente sunt de o mare complexitate, iar pentru montarea lor, care se aseamănă cu asamblarea unei staţii spaţiale, a fost necesară construirea unui complex întreg de cercetare pe platforma de la Măgurele." 

O altă aplicaţie a Laserului va fi "să simuleze radiaţia cosmică pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile spaţiale pentru călătorii de lungă durată", precum o posibilă misiune spre planeta Marte.

 

Sursa: descoperă.ro, dcnews.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More