Home Economic Kyle Bass: „Pierderile sistemului bancar chinez vor fi de 5 ori mai mari decât cele ale băncilor din Statele Unite”

Kyle Bass: „Pierderile sistemului bancar chinez vor fi de 5 ori mai mari decât cele ale băncilor din Statele Unite”

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Kyle Bass, fondatorul și managerul fondului de investiții Hayman Capital, și unul din investitorii care a prevăzut corect criza creditelor ipotecare din 2008, avertizează asupra situației precare în care se găsește sistemul bancar din China afirmând într-o scrisoare către investitori că pierderile pot depăși 3 trilioane de dolari. El se alătură altor experți financiari ce recent au atras atenția asupra problemelor ascunse ale sistemului bancar din China.

„Similar sistemului bancar din Statele Unite în apropierea crizei financiare din anul 2008, sistemul bancar din China a urmat o politică de expansiune a creditului, un sistem regulator arbitrar și o asumare iresponsabilă de riscuri. Pierderile din sistemul bancar – ce pot depăși cu peste 400% pierderile sistemului american din timpul crizei creditelor ipotecare – încep să se accelereze” a scris dl. Bass.

Sistemul bancar din China a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii 10 ani până la o valoare de aproximativ 34,5 trilioane dolari de la un nivel de aproximativ 3 trilioane$. Această expansiune a activelor din sistemul bancar a fost susținută în principal de o expansiune masivă a creditelor, consideră Kyle Bass, ce au subvenționat imensul program de investiții în infrastructură ce a susținut creșterea economică a Chinei dar care cel mai adesea a fost ineficient.

„Sistemul bancar al Chinei este într-o situație și mai precară când ne gândim că, chiar și în cazul celor mai mari bănci, creditele nu se acordă pe baza capacității debitorilor de a-și achita datoriile; în schimb deciziile de creditare sunt decizii politice luate de către stat” a continuat acesta.

„Băncile din China vor pierde circa 3,5 trilioane $ dacă sistemul bancar va înregistra pierderi de doar 10% din activele curente” scrie acesta, iar „istoric, China a pierdut mult peste cele 10 procente din active în cadrul unui cerc neperformant al împrumuturilor”.

Acesta a notat că pierderile băncilor din Statele Unite în timpul crizei creditelor ipotecare au fost de circa 650 miliarde $. În scrisoarea sa, acesta menționează că pierderile sistemului bancar din China din timpul cercului creditelor neperformante din perioada 1998-2001 s-au cifrat la peste 30% din PIB-ul țării.

„Ne așteptăm ca pierderile din acest ciclu să depășească în volum cele din cazurile precedente. Aveți în vedere că 30% din PIB-ul actual se apropie de aproape 3,6 trilioane $”. În plus, consideră dl. Bass, că aceste pierderi majore vor forța autoritățile de la Beijing să recapitalizeze băncile și să devalueze yuan-ul semnificativ.

„China va trebui să printeze echivalentul a peste 10 trilioane de dolari pentru a recapitaliza sistemul bancar. Până la financul acestui ciclu estimăm ca yuan-ul să piardă peste 30% din valoarea actuală”. În plus, acesta atrage atenția că rezerva valutară a Chinei, pe care mulți investitori o văd ca pe o asigurare în situația unei crize, cifrată la 3,23 trilioane $ nu va fi suficientă pentru a face față acestei crize.

Un ultim aspect subliniat este faptul că o criză de asemenea anvergură nu se va limita doar la China, ea va avea repercursiuni pe plan global, „ce se va întâmpla în China, nu va rămâne în China” a susținut acesta.

Sursa: CNBC.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More