Home Externe Jurnaliștii elvețieni: Cerșetorii români au împânzit orașul Lausanne din Elveția

Jurnaliștii elvețieni: Cerșetorii români au împânzit orașul Lausanne din Elveția

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Cerșetorii români au pus stâpânire pe centrul orașului Lausanne, în numai câțiva ani. Orașul turistic este printre ultimele în Elveția, în care nu a fost interzis încă cerșitul, iar jurnaliștii elvețieni vorbesc de un număr atât de mare al cerșetorilor pe străzi, încât au devenit între timp chiar imaginea orașului. 

Sunt cam 30-40 de cerșetori în timpul zilei, iar seara când orașul este mai aglomerat și localnicii merg la cumpărături, numărul acestora ajunge la 150. Majoritatea sunt rromi din România, au declarat autoritățile elvețiene.  
De asemenea, cei mai mulți dintre ei vin din același sat, din județul Alba și parcurg de mulți ani traseul România- Elveția, spun jurnalișții elvețieni de la Neue Zurcher Zetung citați într-un articol b1.ro.

Unii dintre locuitori sunt împotriva acestei situații și cer interzicerea cerșitului, însă alții nu sunt deloc deranjați de noile reglementări. Nu este permis ca un indivd  să cerșească  la o distanță de mai puțin de cinci metri de intrarea în magazine, restaurante și bancomate.

În categoria celor care nu sunt împotriva oamenilor străzii și a cerșitului se află și un fotograf elvețian care a organizat o expoziție foto în oraș, cu ajutorul Primăriei și a fost  vizitată de peste 7000 de persoane. În felul acesta și-a propus să  pună stop ideilor preconcepute și  să determine locuitorii să-și dea seama de modul de viață nefast al oamenilor care cerșesc.

”Vreau să ofer o identitate acestor personaje anonime și să elimin stereotipiile. S-a tot spus că în spatele acestor cerșetori sunt organizații mafiote conduse de un lider care la finalul zilei le ia toți banii. S-a dovedit că nu este adevărat”, a spus  fotograful Yves Leresche care a prezentat locuitorilor imagini cu familii neajutorate de rromi din România.

Cu toate acestea, au existat  subiecte politice frecvente pe această temă și urmează să fie organizat un referendum local pentru a se interzice cerșitul în tot cantonul, arată informațiile prezentate de b1.ro.

Lausanne este situat în cantonul De Vaud, la numai 65 km nord-est de Geneva, fiind un oraș istoric bogat în obiective turistice. Orasul se întinde  de-a lungul malului nordic al Lacului Geneva și este înconjurat de culmile muntoase Jura ale Alpilor.

 

Surse: ziare.com, b1.ro, străinătate.site88.net.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More