Home Actualitate Judecătorii CCR au decis miercuri că Legea antifumat este constituţională

Judecătorii CCR au decis miercuri că Legea antifumat este constituţională

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

În termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, va intra în vigoare actul normativ care interzice fumatul în spaţii publice. Azi judecătorii Curții Constituționale au decis că Legea antifumat este constituţională.

Senatorii care au depus o sesizare pe Legea antifumat afirmă că în forma în care a fost adoptată Legea, fumătorii sunt separaţi în două categorii: cei care pot fuma în aeroporturi sau cei care sunt în închisori de maximă siguranță și ceilalți fumători care nu au voie. Cei 33 de parlamentari care au depus contestaţia declară că nu sunt contra unei legi antifumat însă susţin că  "nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»", potrivit Gândul.

Fumatul, conform Legii antifumat "este interzis în orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Judecătorii Curții Constituționale au decis în unanimitate de voturi că proiectul de lege propus respectă Constituţia. Legea antifumat prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locurile de joacă pentru copii, de la locul de muncă, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, se arată într-un comunicat de presă.

Gândul notează:"Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos".

Datele oficiale arată că un român moare datorită fumatului la fiecare 16 minute iar în proiectul de lege scrie:"În România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră. Asta înseamnă că la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă”.

Dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, 17 interzic fumatul în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă şi în spaţiile publice închise.

 

Sursa: GÂNDUL.INFO, ŞTIRIPESURSE.RO, INCOMEMAGAZINE.RO

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More