Cunoscutul profesor de economie al universității Columbia și deținătorul premiului Nobel în economie, Joseph E. Stiglitz consideră că greutățile financiare resimțite la nivel global în anul 2015 vor continua să se resimtă și în anul acesta în principal datorită cererii scăzute cu care se confruntă economia globală.
Concluziile asupra economiei mondiale la sfârșitul anului 2015 nu sunt deloc încurajatoare. Nu doar că economia Braziliei, a noua economie a lumii, a intrat în recesiune iar China resimte primele hopuri după decenii de creștere economică formidabilă, dar și zona Euro doar ce a reușit să evite dezintegrarea în problema Greciei, însă cel mai grav este faptul că majoritatea economiilor au continuat să se afle în pragul stagnării. Până și puternica economie americană, în anul în care ar fi trebuit să lase uitării Marea Recesiune din 2008, dă semne de încetinire.
Pentru profesorul american această stare de fapt este perfect surprinsă în expresia șefului FMI, Christine Lagarde, ce a caracterizat economia mondială în 2015 ca Noul Mediocru. Însă, pentru acesta problema este clară și soluția este una la îndemână.
„Problema constă în faptul că economia globală se confruntă cu un deficit de cerere generală, cauzat de efectul combinat al creșterii inegalității și valului politicilor de austeritate fiscală. Cei aflați în topul avuției cheltuie mai puțin decât cei aflați la baza acestei piramide, așa că atunci când capitalul se mișcă spre vârful piramidei cererea agregată scade. Și țări precum Germania care mențin constant un surplus în raportul exporturilor cu importurile, contribuie în mod significant la problema centrală a insuficienței cererii la nivel global.
Singurul leac pentru boala economiei globale o reprezintă creșterea cererii compozite. Redistribuția pe o scară largă a capitalului ar ajuta, la fel cum ar ajuta și reforma instituțiilor financiare – nu doar pentru a preveni ca acestea să implodeze economiile din nou, dar și pentru a ne asigura că băncile fac ceea ce ar fi trebuit să facă: să asigure echilibrul dintre economiile pe termen lung și investițiile pe termen lung.
Dar unele din aceste probleme esențiale pentru omenire au nevoie de investiții din partea guvernelor. Astfel de investiții sunt necesare în infrastructură, educație, tehnologie, mediu, și pentru a facilita reformele structurale necesare peste tot pe glob.
Obstacolele cu care se confruntă economia mondială nu sunt de natură economică, ele își au sursa în politică și ideologie. Sectorul privat a dat naștere la inegalitatea globală și la distrugerea mediului cu care ne confruntăm noi acum. Piețele nu vor putea să rezolve aceste și alte probleme critice pe care le-au creeat, sau să readucă prosperitatea, de unele singure. Politici active din partea guvernelor sunt necesare.”
Întregul articol al lui Josepth Stiglitz poate fi citit aici.
Sursa: Project-Syndicate