Home Cultură Joseph Juran, un erou cu origini în România

Joseph Juran, un erou cu origini în România

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Joseph Juran este un nume mai puţin cunoscut în România însă a marcat istoria Japoniei şi a Americii şi în 1992 Academia Română i-a oferit titlul de membru de onoare.

Povestea vieţii lui Joseph Juran începe pe 24 decembrie 1904 când a avut loc naşterea sa la Brăila. Copillăria şi-a petrecut-o la Gura Humorului până la vârsta de opt ani când părinţii săi au decis să îl ia cu ei în America. Acolo s-a pregătit ulterior pentru a deveni inginer electronist şi a absolvit Universitatea din Minnesota. A început să lucreze ca muncitor necalificat în anul 1924 iar de la acest statut a ajuns să fondeze o divizie de producţie la compania Western Electric. Divizia sa este în prezent parte din cel mai cunoscut operator Telecom din SUA: compania AT&T.

Prima dată când a păşit pe teritoriul Japoniei a fost în anul 1954 şi a dus cu el o idee care era revoluţionară în acele timpuri, şi anume calitatea. Uniunea Inginerilor şi Cercetătorilor din Japonia a fost instituţia care l-a invitat să susţină prelegeri pe care japonezii le-au aplicat ca metode de lucru în fabrici, programul lui Juran fiind de instruire în domeniul controlului statistic al calităţii. Joseph Juran a contribuit la dezvoltarea ştiinţei calităţii şi prin cele 14 volume pe care le-a scris şi publicat.

Ideea centrală promovată de inginerul electronist cu origini româneşti prin viaţa şi lucrarea sa ştiinţifică a fost aceea că implementarea calităţii trebuie să fie rezultatul unui efort colectiv. Nepotul său, David Juran declara în 2008 pentru ziarul New York Times: "A venit cu ideile sale la momentul potrivit. Multe dintre cărţile de referinţă din acest domeniu sunt fie ale sale, fie imitaţii după ale sale”. Cartea de referinţă a lui Juran a fost tradusă în aproape 20 de limbi şi se numeşte "“Quality Control Handbook”. Numele său este legat de conceptul Trilogiei Juran, potrivit căruia "controlul calităţii postproducţie trebuie precedat de planificarea calităţii şi urmat de măsuri pentru ameliorarea continuă a produselor", precizează sursa Expunere.com.

Joseph Juran s-a lăsat condus în acţiunile sale de cuvintele "Orice ai face, ai grijă ca acesta să îmbunătăţească societatea. Nu o face de dragul profitului", pe care i le-a adresat lui Joseph DeFeo, preşedinte şi director al Juran Global Institute, proiect fondat de către Joseph Juran la onorabila vârstă de 75 ani.

Juran s-a remarcat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial prin programul în care a lucrat pentru SUA, numit Lend-Lease. Prin intermediul acestui program America furniza aliaţilor sovietici şi britanicilor echipamente.

În 1972, Joseph Juran a revenit în România cu scopul de a vizita fabrica “Tractorul” din Braşov şi a declarat despre plaiurile natale "Aici am trăit timp de cinci ani, înainte de a emigra în America, la vârstă de 8 ani. La Gura Humorului, casa în care am locuit nu mai există. Vârsta înaintată, vitregiile războiului şi nestatornicia oamenilor au făcut să nu-i mai găsesc pe aceştia la locurile de naştere. Nu au dispărut însă veşnicii Carpaţi pe care-i urcam când eram copil şi nici apa Moldovei cu peştii săi minunaţi”.

"Sunt, desigur, recunoscător pentru onorurile pe care le-am primit din partea instituţiilor românesti. Sunt, de asemenea, conştient că naţiunea a îndurat mulţi ani dificili şi că drumul înainte este lung şi dificil. Dar mai ştiu că, după zeci de ani de experienţă, atingerea conduitei calităţii este un element vital pentru atingerea unei economii prospere” a mai afirmat în 1992 când România şi-a votat prin alegeri libere primul preşedinte. Tot în acest an, Joseph Juran a fost ales membru de onoare în Academia Română. S-a stins din viaţă la data de 28 februarie 2008 însă numele său a rămas cunoscut în economia din SUA şi Japonia.

"Orice ai face, ai grijă ca acesta să îmbunătăţească societatea. Nu o face de dragul profitului"-Joseph Juran.

 

Sursa: expunere.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More