Home Politică Iohannis cere reexaminarea Legii privind fondul de pensii și pensiile facultative

Iohannis cere reexaminarea Legii privind fondul de pensii și pensiile facultative

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Șeful statului Iohannis a trimis astăzi Parlamentului spre reexaminare Legea pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat și pentru completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative pe motiv că ar putea conduce la abuzuri în aplicare și instituie un drept de reglementare excesiv pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Președintele Klaus arată că legea are ca obiect de reglementare modificarea dispozițiilor referitoare la contractul de societate aplicabil în materie. Astfel, prin derogare de la prevederile Codului civil, se instituie posibilitatea adoptării hotărârilor privind modificarea contractului de societate cu acordul majorității participanților, dacă prin contract nu se stabilește altfel. Totodată, se prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară poate emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate.

"Cu privire la procedura de modificare a contractului de societate, considerăm că soluția legislativă propusă pentru modificarea art. 10 alin. (3) din Legea nr. 411/2004, respectiv pentru completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 este de natură să genereze incertitudine juridică și lipsă de previzibilitate în aplicarea normei juridice"

Iohannis consideră că se poate face modificarea contractului de societate și printr-o altă procedură decât cea a acordului din partea majorității părților, dacă există o clauză contractuală ce derogă de la norma instituită, ea însăși derogatorie de la dreptul comun, ceea ce poate însemna că modificarea contractului de societate ar putea fi realizată și cu mai puțin de majoritate din participanți.

"Așadar, chiar dacă în aparență modificarea propusă ar putea fi justificată de rațiuni de ordin practic, în realitate această soluție legislativă ar putea afecta interesele participanților la contractul de societate și ar putea conduce la abuzuri în aplicare"

Președintele insistă la posibilitatea ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să poată emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate că sunt necesare clarificări suplimentare, întrucât, în forma actuală, aceasta poate genera imprevizibilitate în aplicare, ca urmare a faptului că ASF ar putea interpreta că are competența să modifice, prin norme proprii, inclusiv regula majorității pentru adoptarea hotărârilor privind modificarea contractului de societate.

Iohannis cere reexaminarea Legii privind fondul de pensii și pensiile facultative 2

"Astfel, pe lângă faptul că ar fi afectat și principiul ierarhiei actelor normative, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituție, această normă instituie și un drept de reglementare excesiv pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară"

sursa: agerpres.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More