Un documentar aparte filmat cu drone, la care a contribuit pe partea muzicală compozitorul american Brian Katona, va avea lansarea în februarie 2016.
Cristina Iordache, producător al documentarului "'Biserici de lemn din România" descrie obiectivul producătorilor:"Dorim să mediatizăm aceste manifestări cultural estetice tradiționale". Ea adaugă:"Dacă subiectul costumelor tradiționale românești este arhi-cunoscut, bucătăria tradițională românească — gustoasă, dar necompetitivă cu alte gastronomii, iar muzica folclorică — deși recunoscută, apreciată și super-mediatizată, acum considerată desuetă, bisericile din lemn sunt acele valori autentice românești interesante, care au fost puțin prezentate publicului larg până acum".
Monumente istorice de excepţie, precum biserici de lemn construite în secolul XIX, care sunt construcţii unice dar necunoscute publicului larg reprezintă tema documentarului. Filmările cu drona dau o notă de distincţie documentarului şi sunt fără precedent pentru acest gen de documentar.
Brian Katona, cel care a compus muzica pentru film a vorbit despre contribuţia sa:"M-am documentat asupra instrumentelor muzicale românești utilizate în slujbele religioase, precum toaca, și am studiat game specific est-europene care s-ar potrivi stilului acestui documentar. Din acel punct am compus câteva teme pentru diferitele arii de interes ale filmului: lemnul, natura și unicitatea".
În luna ianuarie s-a lansat trailer-ul oficial care oferă publicului 3 minute şi jumătate din film şi poate fi vizionat pe youtube. Lansarea oficială va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului din Bucureşti în februarie.
Documentarul prezintă lăcaşuri de cult din lemn precum: Biserica de lemn "Trei Ierarhi", din Troaș, comuna Săvârșin (județul Arad); Biserica de lemn din Lunca Moșilor (comuna Baia de Criș, județul Hunedoara); Biserica din Mlăceni și Biserica din Copaceni, ambele din Vâlcea; Biserica din Curechiu (judeţul Hunedoara), din care a pornit răscoala lui Horea; Biserica de lemn din Deleni, Hunedoara şi încă câteva monumente necunoscute publicului.
Sursa: agerpres.ro