Organizația ecologistă Wolflife din România ce se implică în conservarea populațiilor de lupi din Carpații Orientali a publicat pe site-ul său imagini cu animele, urși și porci mistreți, ce aveau doar trei picioare din cauza capcanelor metalice folosite de către braconieri.
„Braconajul animalelor sălbatice a atins intensități nebănuite sub atenta supraveghere a celor care trebuiau să-l combată. În această “liniște” rulează drama animalelor schilodite în capcane cu fălci și lațuri făcute din șufe metalice. Un urs și un porc mistreț, ambii cu membrele amputate complet din cauza acestor acte crude de braconaj, se chinuie să supraviețuiască în pădurile vrâncene”, scriu cei de la Wolflife.
Magor Csibi, director de program la World Wild Fundation, organizaţie pentru protecţia mediului înconjurător, a declarat pentru Ziarul de Vrancea că aceste imagini demonstrează o dată în plus dezinteresul autorităților pentru protejarea faunei pădurilor României.
“Din păcate, gestionarea faunei cinegetice din România lasă multe de dorit. De ani buni vedem cu toţii că nu există o strategie aplicabilă nici măcar pentru o specie emblematică ca ursul, ce să mai zicem de restul speciilor sălbatice. Nu numai că legislaţia este inadecvată şi aplicarea ei nu este mai deloc eficientă, nici verificată, dar nu avem nici date relevante despre specii care să stea la baza luării unor decizii importante de management.”
Conform acestuia cadrul legislativ este unul prost conceput, în favoarea intereselor vânătorești, „ centrate pe obţinerea profitului imediat din practici vânătoreşti mai deloc sustenabile”.
Pentru protejarea unui nivel ridicat al biodiversității din natură, inclusiv a faunei, esențială în menținerea echilibrului natural acesta consideră că este necesară implicarea imediată a autorităților statului care să coopteze în soluțiile acestei probleme toți actorii decizionali relevanți. Problema principală rămâne practicarea braconajului pe o scară largă chiar sub ochii autorităților. După cum declară acesta, pentru ca „situaţia să fie cu adevărat neplăcută, există un braconaj extins şi acceptat de autorităţile statului în toate zonele din România, pornind de la metodele cele mai primitive, cu laţul, până la vânătoare cu nadă la specii mari, cum este ursul.”
Sursa: Ziarul de Vrancea