Home Cultură Guvernul vrea să achiziţioneze una din operele lui Brâncuşi. Ministrul Culturii a donat o sumă simbolică

Guvernul vrea să achiziţioneze una din operele lui Brâncuşi. Ministrul Culturii a donat o sumă simbolică

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, s-a alăturat proiectului anunţat de Guvern la data de 16 martie şi a donat primul o sumă de bani pentru achiziţionarea lucrării lui Constantin Brâncuşi "Cumințenia Pământului".

Luni s-a deschis oficial subscripţia naţională, o iniţiativă prin care statutul şi cetăţenii vor dona bani cu scopul de a cumpăra, prin efort comun, una dintre cele mai importante lucrări de artă ale lui Constantin Brâncuşi. Conform relatării Agerpres, subscripția publică are ca obiectiv colectarea sumei de 6 milioane de euro, iar Guvernul va completa suma cu cinci milioane de euro. Data limită pentru strângerea banilor de la cetăţenii care doresc să doneze este 30 septembrie 2016.

Într-o conferinţă de presă, Ministrul Culturii a declarat luni: "Ca ministru al Culturii și cel care a semnat deschiderea conturilor, am participat în mod simbolic, depunând primul o sumă modestă, o sumă simbolică, de 100 de euro. Deocamdată suntem într-o procedură de selecție a companiilor care vor lucra pentru noi pro bono, fără niciun avantaj. Este un efort național, este un efort de donație din partea tuturor donatorilor care vor dori să o facă. Nu poate fi vorba de un beneficiu, de un câștig al niciunuia care dorește să ne ajute. Oricine dorește să ne ajute poate să o facă, fără avantaje materiale, pro bono, pentru că este animat de același ideal pe care îl împărtășim și noi, pentru că ne dorim ca această lucrare să rămână în patrimoniul public."

Deasemenea Ministrul a adăugat, vorbind despre luarea în calcul a unor tehnici, prin care să se stimuleze donatorii, precum donaţii prin sms: "Vom studia, de pildă, posibilitatea de a face teledonuri, de a strânge donații prin sms, dar toate acestea sunt la nivel de studiu, pentru că trebuie să ne asigurăm întâi că toate persoanele care donează pot fi identificate și, pe de altă parte, e foarte important ca nimeni din cei care derulează mecanismele intermediare între cetățeni și conturile respective să nu facă beneficii."

Pe site-ul Ministerului Culturii sunt anunţate conturile deschise pentru achiziţionarea operei "Cuminţenia pământului", iar conturile în lei, dolari şi euro sunt deschise la BRD Societe Generale, UniCredit Bank, Banca Transilvania, BCR, Raiffeisen Bank şi CEC Bank.

 

Sursa: agerpres

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More