Home Actualitate Guvernul amână până în decembrie 2016 legea privind insolvenţa datornicilor

Guvernul amână până în decembrie 2016 legea privind insolvenţa datornicilor

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Miercuri, guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă potrivit căreia se asigură punerea în funcţiune a Legii nr.151/2015 abia în decembrie 2016.

Legea nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prevede "ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani". Ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri, ce stabileşte termenul de intrare în vigoare a Legii, amână aplicarea ei pâna în decembrie 2016.

În conformitate cu Legea, persoanele fizice sunt protejate de executarea silită dacă îşi declară falimentul, însă un administrator judiciar va verifica toate cheltuielile datornicului. Nu pot beneficia de de prevederile Legii persoanele condamnate pentru evaziune fiscală, persoanele care au ajuns în insolvenţă în mod ilicit sau persoanele care prin achiziţii scumpe acumulează datorii noi. Într-un comunicat de presă se arată că prin ordonanţa adoptată miercuri se va asigura "timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern", anunţă Gândul.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului a declarat presei că "deşi "nu a dorit să amâne aplicarea legii, Guvernul a fost nevoit" să recurgă la această soluţie din cauza faptului că etapele procedurale pentru punerea în practică a actului normativ nu au fost parcurse, iar normele metodologice nu au fost gata. S-a ajuns în această situaţie deoarece niciunul dintre paşii prevăzuţi de lege nu a fost parcurs. (…) Erau termene foarte clare legate de aceşti paşi".

Deasemenea Suciu a mai spus că pentru perioada următoare, Executivul a stabilit un plan de acţiune care să asigure parcurgerea tuturor paşilor, iar domnia sa a explicat că se referă la fixarea onorariilor pentru administratorii judiciari ai datornicilor şi la formarea comisiilor de insolvenţă la nivel central.

Gândul notează că "ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvenţă şi va face demersurile pentru dotarea spaţiilor în care vor funcţiona Comisiile de insolvenţă".

Termenul limită de predare a planului privind măsurile necesare pentru implementarea Legii 151/2015 este fixat pâna la jumătatea lunii ianuarie 2016, iar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri ( ANPC) are sarcina să îl predea Guvernului. ANPC va trebui să prezinte şi rapoarte trimestriale Guvernului cu privire la realizarea acestui plan, al cărui rol este să pregătească intrarea în vigoare din decembrie 2016 a Legii privind insolvenţa datornicilor care sunt persoane fizice.

 

Sursa: gândul

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More