Home Economic Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, își clarifică poziția față de legea dării în plată

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, își clarifică poziția față de legea dării în plată

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a intervenit din nou în dezbaterea publică pe marginea legii dării în plată. Într-un interviu la postul public de radio, Radio România Actualități, acesta a criticat opinia exprimată de cei ce susțin această lege, conform căreia băncile trebuie să-și asume și ele o parte din riscurile asumate de către creditori din moment ce sunt partenere în acest tip de investiții.

În opinia guvernatorului BNR, băncile comerciale nu pot să fie partenere de afaceri cu clienţii cărora le oferă credite avin moment ce un credit „se numeşte credit“ și nu „o investiţie” şi prin urmare nu avem de aface în acest caz cu un parteneriat de afaceri. „Formulările de tipul «băncile nu-şi asumă riscuri» sau «băncile trebuie să fie partenere cu clienţii» păi băncile nu pot să fie partenere de afaceri cu clienţii. Creditul de-aia se numeşte credit pentru că nu este investiţie, nu este un parteneriat de afaceri. Băncile dau credite cu garanţii, trebuie să recupereze banii respectivi să îi dea înapoi deponenţilor”, a sunat declarația lui Mugur Isărescu.

Acesta a clarificat și declarațiile sale critice la adresa legii nuanțând că a numit „gogomănie” ideea că o astfel de lege este una economică. „Nu aveam cum să spun că legea este o gogomănie! M-am referit la confuzia care domneşte în general în societate legat de funcţiile băncilor, de rolul BNR. Când am auzit că această lege a devenit una economică, de asta am zis că este o gogomănie. O lege economică, cel puţin pentru economişti, este precum legea cererii şi ofertei, este o lege care există natural, indiferent de voinţa noastră. Atunci dacă iniţiatorul legii spune că această lege este una economică şi insistă, apoi dacă dânsul este logic de această idee, ar fi trebuit ca imediat să se ducă să retragă legea din Parlament. Orice lege economică este naturală.”

Într-un alt interviu recent acesta s-a declarat de acord cu acest proiect legislativ, cu condiția ca legea să fie aprobată în concordață cu expunerea de motive, adică să vizeze doar persoanele cu probleme reale, cazurile sociale. După cum precizează dl. Isărescu, „legea dării în plată, dacă va fi aprobată în concordanță cu expunerea de motive, adică să se refere la cei care au probleme reale, și nu la alte imobile sau terenuri, cred că nu ar strica”.

În plus guvernatorul BNR a subliniat că legiuitorii din Parlamentul României trebuie să țină seama și de poziția Comisiei Europene pe această temă. „Văd această poziție ca o chestiune serioasă, sub nicio formă nu trebuie să promovăm idei de tipul că această Comisie Europeană a fost influențată de X sau de Y din țară. Are o grămadă de experți care monitorizează situația. Mai văd această luare de poziție în contextul în care într-o formă sau alta s-a exprimat pe această temă Banca Europeană Centrală, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție, dar și președintele țării. Aceasta însă nu trebuie, sub nicio formă, ca o considerație internațională, ci pe puncte de vedere care coincid și care trebuie luate în serios”, a declarat guvernatorul BNR.

Conform analizei Comisiei Europene principalul motor de creștere economică pentru România rămâne cererea internă, iar această lege poate pune în pericol acest vector prin impactul negativ asupra creditării interne. "Un risc major la adresa prognozei macroeconomice reprezintă o posibilă implementare a legii dării în plată așa cum a fost aprobată inițial de Parlament. Aplicarea retroactivă a legii ar putea avea un impact negativ asupra creșterii creditului, încrederii consumatorilor și investitorilor precum și asupra cereri interne", se argumentează în raportul Comisiei Europene.

Sursa: Ziarul Financiar, Realitatea.net.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More