Home Externe Germania cere o taxă pe benzină la nivelul UE pentru a suporta costul crizei refugiaților

Germania cere o taxă pe benzină la nivelul UE pentru a suporta costul crizei refugiaților

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Wolfgang Schaeuble, ministru de finanțe german a propus o taxă pe produse petroliere, la nivel european care să acopere costurile apărute ca urmare a crizei refugiaților. Acesta nu a oferit alte detalii sau cât de ridicată ar trebui să fie această taxă, însă a declarat că o asemenea taxă ar acoperi costurile securizării granițelor externe spațiului Schengen.

„De ce să nu transformăm această problemă într-o problemă Europeană, pe care să o abordăm la nivel european?” a declarat W. Schaeuble. „Trebuie să securizăm granițele externe ale spatiului Schengen. Nu trebuie să eșuăm în această problemă din lipsă de fonduri” a continuat acesta.

Chiar dacă nu reușește să pună bazele unei hotărâri la care să participe toate statele europene, Germania este pregătită să implementeze această taxă cu o „coaliție a tărilor doritoare”, a declarat Dl. Schaeuble pentru ziarul german Süddeutsche Zeitung. Dacă Uniunea Europeană nu poate ajunge la un acord cu privire la securizarea granițelor, astfel încât valul de imigranți să fie oprit, atunci Germania va fi nevoită să-și închidă propriile granițe, a amenințat influentul ministru german. O astfel de decizie s-ar dovedi fatală pentru spațiul Schengen. „În plus,” a continuat acesta, „o astfel de măsură ar lăsa țări, precum Grecia, să se descurce singure, fără ajutorul Germaniei, cu numărul uriaș de refugiați ce continuă să sosească pe continentul european.

Intervenția ministrului de finanțe german vine pe fondul creșterii presiunii opiniei publice pe guvernul cancelarului Angela Merkel în urma atacurilor de natură sexuală din noaptea de Anul Nou din orașul Cologne. În urma acestui incident atitudinile germanilor de rând față de imigranți s-au schimbat destul de mult. De exemplu dacă acum un an de zile știrile despre diverse baruri sau cluburi de noapte ce nu acceptau imigranți dădeau naștere unui val de indignare publică, astăzi aceste acte au devenit acceptabile. Lucru oarecum susținut și de un sondaj de săptămâna aceasta, în care pentru prima dată majoritatea germanilor afirmă că țara lor nu se oate descurca singură cu numărul uriaș de refugiați. Peste 60% susțin că actualul număr al refugiaților este peste capacitățile Germaniei, iar 56%  dezaprobă modul în care cancelarul Angela Merkel a tratat problema refugiaților.

Ca urmare a acestui schimb de atitudini doamna Merkel a promis că va reduce considerabil numărul imigranților, însă până acum nu a reușit să ajungă la niciun acord cu celelalte țări europene cu privire la securizarea granițelor. În plus, Germania a cerut guvernelor Marocului și Algeriei să accepte înnapoi din miile de refugiați care cer azil în Europa. Dar din cei 5500 de algerieni și marocani ce au primit ordin de a fi deportați, în primele șase luni ale lui 2015 doar 53 dintre aceștia au fost trimiși acasă.

Sursa: The Telegraph.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More

Loading..