Home Externe Franța va recunoaște statul independent Palestina, dacă ultimele eforturi pentru pace eșuează

Franța va recunoaște statul independent Palestina, dacă ultimele eforturi pentru pace eșuează

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Ministrul de Externe francez a declarat că dacă acțiunile de „colonizare” ale statului Israel în teritoriile ocupate continuă și dacă ultimele încercări de negociere a unui acord eșuează, atunci Franța va recunoaște oficial statul Palestina.

Franța intentionează să facă o nouă încercare în a rezolva conflictul Israelo-Palestinian, și a avertizat că dacă eforturile sale vor eșua, atunci va recunoaște oficial statul Palestina.

„În următoarele săptămâni, Franța se va angaja în prepararea unei conferințe internaținale care să reunească la aceeași masă actorii și partenerii lor implicați în acest conflict, cu scopul de a preserva și de a face posibilă soluția două-state pentru două popoare”  a declarat ministrul de externe francez Laurent Fabius.

Dacă și acestă ultimă încercare eșuează „atunci … în acest caz, trebuie să ne asumăm responsabilitățile și să recunoaștem statul Palestina” a completat ministrul.

Decizia Franței vine la puțin timp după gestul simbolic al Parlamentului Greciei de a recunoaște statul independent Palestina.

În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Laurent Fabius a adăugat că Franța are o responsabilitate de a încerca să găsească o soluție la conflictul dintre Israel și Palestina.

„Din nefericire observăm că procesul de colonizare continuă și recent, prim ministrul statului Israel, a mers până acolo încât să-I reproșeze Secretarului General al ONU faptul că încurajează terorismul pe baza faptului că a reafirmat ilegalitatea colonizării teritoriilor palestiniene și că aceasta trebuie să înceteze” a declarat ministrul Laurent Fabius.

Secretarul General ONU, Ban Ki-moon a declarat zilele trecute că noile așezări aprobate de statul Israel în teritoriile ocupate constituie „acte provocative”, ce ridică întrebări cu privire la încrederea statului evreu în planul de pace ce prevede două state independente. De peste 50 de ani Israelul ocupă ilegal teritoriile destinate statului Palestinian.

În ultimele luni Israelul a devenit izolat pe scena diplomatică internațională, după ce Statele Unite, Uniunea Europeană și Națiunile Unite au emis critici dure la adresa statului evreu, provocând răspunsuri acide din partea prim ministrului Benjamin Netanyahu.

În răspunsul său, acesta a caracterizat comentariile lui Ban Ki-moon ca „încurajând terorismul”.

Protestele împotriva ocupației ilegale de către Israel a teritoriilor din West Bank, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est au devenit extrem de violente în ultimele luni.

De la începutul lui octombrie, forțele de securitate ale statului Israel sau coloniștii evrei au ucis cel puțin 165 de palestinieni, inclusiv martori oculari sau demonstranți neânarmați pe lângă atacatori. Cel puțin 25 de israeliți au fost uciși în atacurile palestinienilor.

Sursa: Al Jazeera

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More