Dacă motto-ul fondurilor de investiții de pe Wall Street este „doar cel mai puternic supraviețuiește”, acesta ar trebui schimbat în „tocilarii vor moșteni pământul” – afirmă Miles Johnson, într-un articol în Financial Times.
Acești tocilari, sau „quants”, cum sunt numiți ei, sunt managerii fondurilor de investiții ce folosesc algoritmi matematici pentru a-și ghida jocul de speculație pe piețele financiare. În anul trecut, conform ultimelor cifre, aceștia au avut profituri financiare mult superioare unor nume vechi, cu experiență – ce au raportat pierderi semnificative.
Cei mai bine plătiți 25 de manageri ai acestor fonduri de investiții din lume au realizat un profit cumulat de 12,94 miliarde dolari americani, conform unui clasament anual realizat de revista Institutional Investor Alpha, cu 10% mai mult decât în anul precedent.
Cel mai proeminent dintre acești investitori a fost expertul în teoria stringurilor și fostul criptograf James Simons, de la fondul de investiții Renaissance Technologies și a cărui avere este estimată la peste 15 miliarde de dolari – dobândite pe piețele financiare, ce a câștigat în anul 2014 1,7 miliarde dolari. Pe locul doi în acest clasament s-a situat fostul profesor de informatică de la Universitatea Columbia, David Shaw, cu câștiguri de 750 milioane dolari.
Succesul acestora vine în contrast cu nume mari din această lume a investitorilor, precum Bill Ackman, Daniel Loeb sau Leon Cooperman, ce se bazează pe judecată și raționamente, în loc de un algoritm.
Sursa: Financial Times.