Home Economic Fondatoarea Siveco, condamnată la închisoare pentru evaziune fiscală

Fondatoarea Siveco, condamnată la închisoare pentru evaziune fiscală

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

În noiembrie 2014, Irina Socol, fondatoarea firmei Siveco, a fost acuzată și trimisă în judecată de către procurorii Parchetului Curții de Apel București, pentru că ar fi pus bazele unui mecanism evazionist în care a implicat și firma pe care o conducea. Azi, fostul președinte Siveco a fost condamnat la închisoare cu executare. 

Decizia pronunțată marți de către instanță are în vedere o pedeapsă de doi ani și șase luni cu executare, însă se va scădea perioada 9 septembrie 2014 -3 noiembrie 2014 cât Socol a fost în arest preventiv și perioada de arest la domiciliu din 3 noiembrie 2014 până în prezent. În dosarul Irinei Socol au fost trimiși în judecată și Aurora Ecaterina Crusti (fost președinte comercial adjunct al Siveco România), Tiberiu Grabany, Dumitru Constantinescu, Nicolae Gogu Mihai și Valentina Gogu Mihai. Conform sursei Agerpres, procurorii susțin că reprezentanții companiei Siveco România au creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale.

Cercetările făcute de oamenii legii au arătat că au avut loc tranzacții fictive în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, în perioada 2009-2013 și în fapt, infracțiunea a constat în crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, iar la bugetul de stat prejudiciul adus a fost de peste trei milioane de euro. Achizițiile fictive de servicii reprezentate prin aceste programe informatice au fost înregistrate în contabilitatea producătorului de softuri; precizează aceeași sursă din presă. 

Procurorii mai susțin că Siveco a încheiat achiziții fictive de servicii de la firme administrate de persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi: "Astfel, de la Eurovip, Siveco România a achiziționat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 lei, plus TVA, în cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat și administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuiește în satul Sintești, Ilfov, și care nu știe să scrie și să citească. Toți banii care au fost încasați de Eurovip de la Siveco România au fost retrași în numerar pe baza unor borderouri de achiziție fier vechi de la persoane fizice. Practic, societatea Eurovip achiziționa fier vechi, dar vindea programe informatice."

Compania de aplicații software Siveco a fost fondată de către Irina Socol la începutul anilor 1990, și în prezent este unul dintre cei mai mari producători locali în domeniu. 

 

Sursa: agerpres.ro

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More