Home Economic FMI avertizează că există riscul unui „deraiaj economic” la nivel global

FMI avertizează că există riscul unui „deraiaj economic” la nivel global

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Fondul Monetar Internațional a avertizat că economia mondială se află în fața unui risc în creștere cu privire la perspectivele unei „deraieri economice” și că trebuie luate măsuri urgente pentru creșterea cererii globale.

David Lipton, al doilea om din FMI, a evidențiat o parte din aceste riscuri în cadrul unei conferințe economice în Washington.

„Ultima analiză a economiei mondiale a FMI arată încă o dată o scădere a principalilor indicatori” a afirmat acesta. „Ne aflăm cu siguranță într-un moment de răscruce delicat.”

Aceste comentarii au fost făcute după ultimele date ce arată cifre mai slabe decât cele anticipate în ceea ce privește economia Chinei, ce au arătat o scădere a exporturilor cu 25% față de anul trecut.

Fondul Monetar Internațional anunțase deja că urmează să scadă actuala cifră prognozată de 3,4% cu privire la creșterea economiei globale, atunci când va face publice ultimele date în luna aprilie.

Cifrele pentru luna februarie arată că exporturile Chinei au scăzut cu 25,4% față de anul trecut, cea mai însemnată scădere din anul 2009 încoace. Și exporturile au înregistrat o scădere de 13,8% , pentru a 16-a lună consecutivă, lasând Chinei un surplus de doar 32 miliarde $.

Această scădere a comerțului global îngreunează misiunea autorităților de la Beijing de a menține o creștere economică în jurul valorii de 6,5 – 7%. „Exporturile au suferit o lovitură grea din nou în februarie, fapt ce evidențiază o scădere drastică a cererii la nivel global”, a declarat Frederic Neumann, director de analiză a pieții asiatice a HSBC, pentru Bloomberg. „Speranțele unei reveniri globale trebuie temperate cu astfel de cifre. E ușor să dăm vina pe distorsiunile create de sărnătorile de Anul Nou chinez, dar există probleme mult mai adânci ce devin aparente datorită acestor cifre”, a continuat acesta.

„Este un nou șoc major”, a declarat Michael Every, directorul de analiză a piețelor financiare a Rabobank Group din Hong Kong. „Cel mai probabil va fi nevoie de încă un stimul atât pe frontul monetar cât și pe cel fiscal, iar acest fapt va afecta stabilitatea yuan-ului dorită de Beijing”, a continuat acesta.

Această imagine deprimantă este una din multiplele ramificații ale investitorilor și industriilor ce au mizat pe povestea de creștere economică a Chinei.

Sursa: BBC, Bloomberg.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More