Florile sunt pe placul tuturor, atrag prin culoare și miros, însă există unele soiuri de flori și plante care sunt toxice și pot provoca dureri de cap, convulsii și chiar decesul. În special, copiii sub vârsta de 6 ani trebuie supravegheați în mediul acestor flori.
Specialiștii citați de ziarul Adevărul, afirmă despre frunzele de rhododendron: ”Frunzele rhododendronului sunt toxice şi la fel este şi mierea provenită din nectarul florilor. Ingerarea acestei plante îţi va provoca senzaţii de arsură în cavitatea bucală, salivare excesivă, vărsături, diaree şi senzaţii de furnicături ale pielii. Acestea pot fi urmate de dureri de cap, slăbirea musculaturii şi pierderea treptată a vederii. De asemenea, poţi prezenta convulsii şi bătăi neregulate ale inimii, urmate în cazuri grave de comă.
În cazul în care persoană intoxicată nu ajunge la timp la medic, poate muri. Tratamentul constă în înlocuirea fluidelor şi administrarea de medicamente pentru reglarea ritmului cardiac.”
Leandrul, la rândul lui, deși este un arbust apreciat pentru frunzele mari și groase, colorate în alb, roz sau galben, oamenii de știință spun despre el că ”toate părţile acestuia sunt toxice. Chiar şi inhalarea accidentală a fumului ieşit din arderea leandrului constituie o problemă. După fiecare atingere a plantei se impune spălarea mâinilor înainte de a face alte activităţi casnice sau de a mânca. Ingerarea toxinelor pe care această plantă le conţine îţi poate crea probleme de sănătate majore. De obicei, simptomele implică modificarea ritmului cardiac şi creşterea nivelului de potasiu din organism.”
Crinul de cameră (Crinul Portocaliu, Crinul Asiatic, Crinul Alb, Crinul Tigrat și Crinul roz) se încadrează în grupa florilor toxice iar specialiștii spun că bulbii sunt cei mai otrăvitori. Animalele de casă, pisicile și căinii, trebuie supravegheate să nu ingereze planta și bulbii deoarece se vor otrăvi. ”Simptomele otrăvirii includ: iritaţii la nivelul gurii, arsuri ale limbii şi buzelor, vomă şi dificultăţi de înghiţire,” informează aceeași sursă din presă.
Florile de narcisă se folosesc pentru proprietățile lor dezinfectante, calmante și emoliente însă bulbii sunt toxici și unii oameni îi pot confunda cu ceapa. Dacă sunt consumați în cantități mari provoacă vomă, crampe abdominale, diaree și este nevoie de intervenția medicului.
Seva lăptoasă pe care ficusul o conține în tulpină și în frunze, dacă intră în contact cu pielea, provoacă înroșiri, alergie locală care se poate manifesta prin bășici și mâncărimi. Tratamentul constă în antiimflamatoare și antialergice, la recomandarea unui specialist.
Sursa: adevarul.ro, gradina.acasa.ro