Home Cultură Floarea desemnată „Floarea anului 2016” creşte şi în România

Floarea desemnată „Floarea anului 2016” creşte şi în România

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Fundaţia Loki Schmidt începând din anul 1980 urmează tradiţia de a alege Floarea Anului şi studiază plantele pe cale de dispariţie în scopul protejării lor.

O plantă cu deosebite proprietăţi medicinale, (Primula veris) sau Ciuboţica-cucului a primit titlul de "Floarea anului" de la fundaţia cu sediul în Hamburg şi se află pe lista roşie a speciilor de plante pe cale de dispariţie din mai multe landuri ale Germaniei. Fiind o plantă perenă, înălţimea ei ajunge până la 30 de cm iar florile ciuboţicăi-cucului sunt aşezate grupat sub forma unui mănunchi de chei. Planta cu flori galbene creşte şi în România cu precădere în zone muntoase dar şi în poieni sau pajişti. Planta înfloreşte din martie până în luna mai şi are numeroase proprietăţi medicinale, folosite încă din Evul Mediu: tratează durerile de piept, răceala, bronşita, tusa dar are succes şi în tratarea insomniilor şi a bolilor reumatice.

Legenda acestei flori spune că în calitatea sa de paznic al porţilor cerului, Sfântul Petru purta întotdeauna cu el o legătură de chei de aur. Într-o bună zi cheile i-au alunecat din mână deoarece a aţipit şi au căzut pe pământ iar în locul unde au ajuns a răsărit o plantă cu bucheţele de flori pe tulpină galben-aurii. În România, pe lângă denumirea de Ciuboţica-cucului, floarea a mai primit diverse "porecle" precum cizma cucului sau cinci clopoţei.

Planta îşi merită pe deplin titlul de " Floarea anului 2016" deoarece conţine saponine, taninuri, flavonoide şi uleiuri eterice care tonifiază inima şi vindecă sistemul nervos. Gustul plantei este dulceag şi se poate consuma sub formă de ceaiuri, folosindu-se din plantă rădăcinile, frunzele şi florile. Ciuboţica-cucului (Primula veris) este unul din simbolurile anotimpului primăvara şi prin frumuseţea ei delicată aminteşte privitorului de perioada tinereţii. În terapia naturistă este una dintre cele mai utilizate plante, în medicina tradiţională există o zicală foarte veche:"Cine vrea să scape de nervi şi de nelinişte să mănânce Ciuboţica-cucului".

Studiile fitoterapeuţilor români asupra efectelor benefice ale plantei pentru organismul uman au confirmat proverbele din bătrâni care spun că Ciuboţica-cucului ar prelungi tinereţea.

 

Sursa: descoperă.ro, frunza-verde.ro, click.ro, sursa foto: ziuaconstanţa.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More