Home STIRI ACTUALITATE Fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă dieta potrivită pentru persoane cu tendinţe de îngrăşare

Fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă dieta potrivită pentru persoane cu tendinţe de îngrăşare

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Ovidiu Bojor este cunoscut drept fondatorul fitoterapiei române moderne şi recomandă în calitate de fitoterapeut un regim alimentar pentru persoanele care manifestă tendinţă spre obezitate sau îngăşare.

Sfatul renumitului fitoterapeut este să controlăm încă din copilărie regimul alimentar la persoanele care au tendinţa să se îngraşe, astfel trebuie schimbat obiceiul greşit de a face un cult din servirea mesei, în care domină plăcerea de a mânca. Ovidiu Bojor afirmă că acest obicei nociv se moşteneşte din familie şi totuşi nu recomandă diete de slăbire drastice deoarece acestea au ca rezultat dezechilibre metabolice, ci un regim în care obiectivul este scăderea ponderală treptată. Acest regim, conform fitoterapeutului, trebuie să fie constant şi moderat şi persoanele care îl ţin se vor mulţumi să scadă în greutate 1 kg sau 2 pe săptămână. Pe zi se reduc aproximativ 200-300 de calorii în acest regim moderat.

Ovidiu Bojor recomandă ca regimul alimentar pentru persoane cu tendinţe spre îngrăşare sau obezitate să includă zilnic: supe, salate de crudităţi dar şi carne şi lactate, fructe, condimente, apă cu lămâie, suc de cictrice sau zeamă de varză ca şi cură. În cartea sa "Medicina Naturistă", Ovidiu Bojor detaliază acest regim alimentar. El recomandă şi o zi de post total pe săptămână, scrie site-ul Lataifas.

Fitoterapeutul recomandă supe nu doar la prânz, ci şi dimineaţa, iar acestea pot fi supe de zarzavaturi, de sfeclă, de roşii dar să nu conţină găluşte sau paste făinoase. În dieta zilnică salatele, conform lui Bojor, trebuie consumate la începutul mesei deoarece fiind crude dau repede senzaţia de saţietate. El recomandă roşii, spanac, praz, conopidă, dovlecei, morcov, ţelină, ardei gras, ridichi, lăptucă, ceapă crudă, varză roşie şi albă, mărar, vinete, în diverse combinaţii. 

Recomandarea în ce priveşte carnea este să se consume carne slabă de vită şi pasăre şi peşte precum ştiucă, şalău, biban; peşte slab în general. Lactatele care se pot consuma sunt brânza nesărată şi degresată de vaci, caş, iaurt şi lapte degresat. În privinţa garniturii se poate alege dintre orez integral, mămăligă, conopidă, fasole păstăi, ciuperci etc. cu pâine neagră şi intermediară. Fitoterapeutul recomandă folosirea condimentelor în mâncare, precum ardei iute şi piper negru, pentru că ele accelerează metabolismul şi stimulează intens arderea caloriilor. 

Fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă dieta potrivită pentru persoane cu tendinţe de îngrăşare
În ce priveşte desertul, Ovidiu Bojor recomandă persoanelor cu tendinţa spre îngrăşare fructele amărui, precum portocalele roşii; fructele cu un conţinut mic de glucide, cum ar fi cireşe, mere, pere, gutui, vişine, portocale, lămâi, fragi, zmeură, căpşuni, piersici şi caise. Doar în cantităţi mici se recomandă consumul de banane sau stafide.

Ovidiu Bojor susţine importanţa curei cu suc de citrice sau zeamă de varză, câte o cană pe stomacul gol iar sucul de citrice poate fi făcut în casă din: o portocală, o lămâie, un grapefruit, 300 ml apă şi 2 linguriţe de miere. Alături de această cură, Bojor sugerează şi câte 8 pahare pe zi cu apă plată sau de izvor cu lămâie, iar consumatorii de cafea pot bea după apa cu lămâie şi cafea dar neîndulcită. În acest regim alimentar sunt interzise total dulciurile din comerţ, zahărul, cremele, halvaua, budincile, gogoşile, frişca, îngheţata, prăjiturile, ciocolata, bomboanele dar şi mezelurile, carnea grasă, făina albă, chipsurile, slănina, murăturile, conservele, vinul dulce, berea şi tutunul, maioneza, pizza, cartofi prăjiţi şi bineînţeles, toate produsele de tip fast-food.

O altă indicaţie a fitoterapeutului Ovidiu Bojor este să se consume 4-5 mese pe zi şi micul-dejun să fie obligatoriu consumat, iar alimentele trebuie mestecate încet. El afirmă că după masă ar trebui să se facă o plimbare şi ultima masă servită trebuie să fie la ora 19; regimul acesta moderat interzice şi gustările consistente dintre mese. 

Cel mai mare procent de obezitate, conform datelor oficiale, se află în SUA, unde zahărul se consumă de două ori mai mult decât în ţările din Europa.

 

Sursa: lataifas.ro, youtube.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More