Home Economic Fermierii români vor fi avantajați de modificările legislative prevăzute pentru 2017

Fermierii români vor fi avantajați de modificările legislative prevăzute pentru 2017

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Modificările legislative prevăzute pentru anul 2017 reprezintă un pachet de beneficii pentru fermierii români care vor putea primi pentru cumpărarea de terenuri garanții de stat de până la 80% și nu doar atât. Ei ar putea beneficia și de comisioane și dobânzi de garantare reduse.

Accesul fermierilor la finanțare se va îmbunătăți în acest an, potrivit modificărilor legislative. Într-un comunicat de presă de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se precizează că Petre Daea, ministrul Agriculturii a avut o întâlnire miercuri cu reprezentanții băncilor comerciale pentru a găsi cele mai bune soluții care să contribuie în perioada următoare la finanțarea și dezvoltarea agriculturii. Ministrul a prezentat bancherilor un proiect de act normativ care se află în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Acest act reglementează cadrul juridic pentru accesul la finanțare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 și POPAM 2014-2020. 

Proiectul menționat este în beneficiul fermierilor care doresc să cumpere terenuri agricole, dar de asemenea proiectul își propune să faciliteze dezvoltarea afacerilor în domeniul producției vegetale, zootehnice și acvaculturii și să ajute la creșterea și îmbunătățirea calității producției destinate pieței interne și externe. Proiectul va parcurge mai întâi toate etapele de validare juridică.

Proiectul prevede următoarele: ”Pentru cumpărarea de terenuri se acordă garanții de stat de până la 80% din valoarea creditului, iar diferența se asigură cu terenul cumpărat, în timp ce garantarea creditelor acordate beneficiarilor de către instituțiile finanțatoare pentru investiții specifice în agricultură se poate face până la o valoare de până la 3 milioane de euro. De asemenea, pentru achiziția de teren se vor acorda credite în funcție de condițiile băncilor, pe o durată de 10 sau 15 ani, iar dobânda la creditele pentru fermieri va fi de 2% peste ROBOR, în timp ce comisionul FGCR va fi redus de la 3,8% la 2%” informează agerpres.ro

Creditul din capitalul de lucru devine de asemenea credit cu accesibilitate garantată de 80% de către stat și de un procent de 20% alte garanții.

 

 

 

Sursa: agerpres, foto: bzi.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More