Home STIRI ACTUALITATE Fenomenul natural ”trei sori” a fost observat recent în Rusia, la intensitate mare

Fenomenul natural ”trei sori” a fost observat recent în Rusia, la intensitate mare

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Fenomenul supranumit de unele persoane ”soare fantomă” este destul de des întâlnit în unele zone, însă foarte rar sorii se arată precum au fost văzuți în Rusia. Este un fenomen natural care constă în apariția pe cer a două puncte luminoase care seamănă cu soarele, și aceste puncte îl flanchează. Orașul Sankt Petersburg a fost recent martorul acestui fenomen uimitor.

Astrul zilei este flanchat de lumina care se reflectă în cristalele de gheață și astfel apar două puncte luminoase care ”păcălesc” privitorul, semănând cu soarele. Potrivit Daily Mail, Maria Borukha, doctorandă în ”mecanică cerească” la Universitatea din Sankt Petersburg a declarat că deși este un fenomen atmosferic ce poate fi observat în orice sezon și oriunde în lume, foarte rar sorii văzuți în regiunea orașului ei, sunt atât de strălucitori. 

În special în condiții de ger extrem are loc fenomenul ”trei sori”, și asta după o noapte în care temperaturile scad repede. În momentul când soarele e aproape de linia orizontului, lumina acționează ca o prismă și se observă două halouri strălucitoare.

 "Nu e decât un joc al luminii pe cristalele de gheață dintr-un nor cirrus, la o altitudine de cinci până la zece kilometri deasupra solului," a declarat Nikolay Zheleznov, cecetător-șef în cadrul Institututului pentru Științe Aplicate. El a precizat că nu a fost un halou cu cerc închis și că ”acesta a fost un halou obișnuit, nu din cel mai spectaculos tip."

 

 

 

Sursa: agerpres, ele.ro

 

 

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More