Home Externe Expertul în terorism Charles Lister: „Statul Islamic este o obsesie comodă”

Expertul în terorism Charles Lister: „Statul Islamic este o obsesie comodă”

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Într-un interviu acordat cotidianului german DerSpiegel, expertul pe probleme de terorism și în situația din Siria din cadrul think tank-ului Brookings Institution, Charles Lister avertizează asupra pericolului reprezentat de gruparea Jabhat al-Nusra, aliată a al-Qaida și cooptată în cadrul opoziției siriene.

Acesta consideră că pentru țările vestice amenințarea reprezentată de către Statul Islamic, deși de înțeles, a devenit mai degrabă o obsesie comodă. El atrage atenția că gruparea islamică Jabhat al-Nusra „s-a integrat cu mult succes în cadrul opoziției siriene, și de o lungă perioadă de timp, astfel încât a devenit un actor ce va fi mult mai greu de eliminat din Siria, în comparație cu Statul Islamic. Aceasta din urmă urmărește să-și impună voința asupra populației, pe când Jabhat al-Nusra în ultimii cinci ani s-a integrat în multe mișcări populare, parte din puterea politică în multe sate și orașe, și în special având o politică pozitivă față de nevoile populației și nu atât de a-și impune voința prin forță. Aceasta i-a oferit o putere politică pe care Statul Islamic nu o are în momentul de față. Motivul pentru care consider că Statul Islamic reprezintă o obsesie comodă este pentru că nu cred că la ora actuală cineva din lumea Occidentală știe ce să facă în legătură cu Jabhat al-Nusra. A fost o perioadă de timp când a fost relativ clar că Jabhat al-Nusra avea o aripă de atac extern ce era implicată în plănuirea de atacuri asupra Vestului. Aceștia nu au renunțat niciodată la viziunea lor externă, și în plus au declarat în mod expres că urmăresc să formeze emirate Islamice în Siria, și că aparțin organizației al-Qaida, al cărei scop declarat este să atace și să distrugă lumea Occidentală. Nu să pună bazele unui Stat Islamic pe care să-l lărgească precum ISIS, ci în mod explicit să atace Vestul.”

Cu privire la cine anume ar trebuii să lupte împotriva Statului Islamic pe teritoriul Siriei, acesta a declarat că „guvernele occidentale trebuie să coopereze mai îndeaproape cu opoziția arabă sunită. Oricine poate lupta împotriva ISIS, dar lucrul important este cine anume controlează apoi teritoriul și îl reconstruiește. Singurul motiv pentru care ISIS a avut succesul pe care l-a avut s-a datorat faptului că pentru o perioadă s-a dovedit a fi cea mai bună alternativă la controlul exercitat fie de regimul Assad sau de opoziție. Așa că singura alternativă credibilă în aceste teritorii sunite va fi opoziția arabă sunită.”

Puteți citi tot interviul aici.

Sursa:Der Spiegel.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More